Spaartaks

Geen compensatie voor spaarders die te laat bezwaar maakten

Door Roel Schreinemachers··Aangepast:
© ANPGeen compensatie voor spaarders die te laat bezwaar maakten
RTL

Het kabinet gaat spaarders die te laat of geen bezwaar hebben gemaakt tegen de spaartaks niet compenseren. Dat bevestigen Haagse bronnen aan RTL Nieuws. Voor de zomer oordeelde de Hoge Raad al dat deze mensen geen recht hebben op compensatie.

Afgelopen maanden heeft het kabinet gekeken of toch een vorm van compensatie voor deze groep mogelijk is. "Het is juridisch niet verplicht", zei staatssecretaris Financiën Van Rij daarover. "Toch begrijp ik ook de mensen die aangeven dat ze zich in hun rechtsgevoel gekrenkt voelen."

Alle spaarders compenseren is te duur. Dat kost zeven miljard euro. Gedeeltelijke compensatie is ingewikkeld en er zitten grote juridische haken en ogen aan. Bovendien loopt ook dat in de miljarden euro's, geld dat er op dit moment niet is.

Groep gedupeerden spaartaks heeft recht op meer compensatie
Lees ook

Groep gedupeerden spaartaks heeft recht op meer compensatie

De winter doorhelpen

Bij het opstellen van de begroting voor volgend jaar lag de prioriteit meer bij de bestaanszekerheid van mensen die nu al moeite hebben de rekeningen te betalen en wat er nodig is om hen de winter door te helpen, zegt een betrokkene. "Hoewel het natuurlijk wrang blijft dat brave spaarders die geen bezwaar hebben gemaakt nu compensatie mislopen."

De Tweede Kamer riep het kabinet begin dit jaar al op om bij eventuele compensatie eerst te kijken naar kleine spaarders. Begin deze zomer temperde Van Rij echter de verwachtingen al over compensatie van niet-bezwaarmakers. "Het kabinet staat voor moeilijke keuzes. We kunnen het geld maar één keer uitgeven", zei de staatssecretaris.

Schrapen

Het was afgelopen weken al schrapen om de benodigde miljarden voor het koopkrachtpakket bij elkaar te vinden. Geen van de vier coalitiepartijen heeft zich bij het opstellen van de begroting nog hard gemaakt van compensatie van gedupeerde spaarders.

Het besluit om niet-bezwaarmakers niet te compenseren heeft alleen betrekking op in het verleden te veel betaalde spaartaks. Sinds de uitspraak van de Hoge Raad geldt voor alle spaarders een overbruggingsregeling, waarbij gekeken wordt welk deel van spaartegoed daadwerkelijk op een spaarrekening staat en hoeveel is belegd.

Deze overbruggingsregeling komt er op neer dat mensen met alleen spaargeld gezien de lage rente op dit moment nauwelijks of geen spaartaks hoeven te betalen.

De spaartaks, wat ging er mis?

De vermogensrendementsheffing is bedoeld om, zoals de naam al zegt, belasting te heffen over het rendement op vermogen. Dat kan spaargeld zijn, maar bijvoorbeeld ook beleggingen op de beurs of vastgoed.

Omdat de fiscus het te ingewikkeld vond om het daadwerkelijke gemaakte rendement te belasten, werd met een zogenoemd fictief rendement gewerkt. Daarbij gaat de Belastingdienst ervan uit dat je, naarmate je een hoger vermogen hebt, steeds meer daarvan in beleggingen stopt waarop je een hoog rendement kunt halen. Dit in tegenstelling tot spaargeld, waar je amper tot geen rente over krijgt.

Als je alleen maar spaargeld hebt, of maar een klein deel hebt belegd, is dat fictieve rendement dus al snel hoger dan het rendement dat je echt maakt. Daardoor betaal je dus belasting over inkomsten die je niet hebt, en dat is oneerlijk.

De ongeveer 60.000 mensen die bezwaar aantekenden tegen het betalen van spaartaks, krijgen wel hun te veel betaalde geld terug.

Lees meer over
Marnix van RijMinisterie van FinanciënSparen