'Eisen onuitvoerbaar'

NS-personeel gaat opnieuw staken, vrijdag eerste dag

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Marcel KrijgsmanNS-personeel gaat opnieuw staken, vrijdag eerste dag
RTL

NS-medewerkers gaan opnieuw staken in verschillende regio's. De eerste stakingsdag is aanstaande vrijdag in de regio's Noord-West en West. Dat melden de vakbonden VVMC, FNV en CNV Vakmensen. De week daarop is er een staking op dinsdag 13 september in de regio's Oost, Zuid en Noord. Donderdag 15 september is de regio midden aan de beurt.

De eerste aangekondigde stakingsdag, vrijdag, valt samen met een staking van werknemers in het streekvervoer. Zij leggen dan in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel het werk neer, ook voor een betere cao

De vakbonden kondigden ook alvast vervolgstappen aan, voor het geval de NS na deze tweede stakingsronde nog steeds niet op de cao-eisen in wil gaan. "Dan volgen er landelijke stakingen", zo dreigen de vakbonden. Het is nog onduidelijk wat de impact zal zijn van de nieuwe stakingen op het treinverkeer en voor reizigers.

Gezond de eindstreep halen

De afgelopen twee weken hield het NS-personeel al een estafettestaking van vijf stakingsdagen. Zij eisen een betere cao. "Alhoewel de stakingen van 24, 26, 29, 30 en 31 augustus qua actiebereidheid en effect op de dienstregeling en alle andere werkzaamheden bij NS een daverend succes zijn geweest, ligt er nog steeds geen nieuwe cao", zo melden de vakbonden in een persbericht.

"Een cao met een salaris, waarvoor mensen graag bij NS komen werken en met afspraken waarmee je naast je baan bij NS weer een sociaal leven kan hebben en weer gezond de eindstreep kan halen", aldus de vakbonden.

'Staking heel vervelend, NS en bonden moeten dit snel oplossen'
Lees ook

'Staking heel vervelend, NS en bonden moeten dit snel oplossen'

Een van de eisen van de vakbonden is een automatische compensatie voor prijsstijgingen in het salaris van NS-medewerkers. Ook willen de bonden een eenmalige uitkering van 600 euro, een aanpassing van de regeling om eerder te stoppen met werken en moet 'de menselijke maat terug in het bedrijf'. Onder de NS-cao vallen zo'n 16.700 medewerkers.

'Eisen onuitvoerbaar'

De onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst liepen eerder vast. Volgens de NS zijn sommige cao-eisen van de bonden praktisch onuitvoerbaar. Wel heeft het bedrijf eerder laten weten open te staan voor onderhandelingen met de bonden. "De NS betreurt nieuwe stakingen. Maar we hopen nog steeds dat het niet zo ver komt. De deur staat nog op een kier en willen graag met de collega's aan tafel."

'Aan zet'

De NS stelt dat de stakingen een duidelijk signaal zijn en dat de oproep van de vakbonden serieus wordt genomen. "Wij zijn aan zet. Het is in het belang van onze collega's om tot een goede cao te komen. Wij zullen daar initiatief toe nemen."

De cao-onderhandelaars van CNV Vakmensen en FNV zeggen nog geen uitnodiging te hebben ontvangen voor een gesprek. "Maar die moet morgen komen, anders is het echt te laat", aldus Jerry Piqué van CNV.

'Niet alleen voor koffie'

Mocht er eventueel een aanbod komen vanuit de NS, dan zijn de stakingen niet per definitie van de baan. "Dat is afhankelijk van het aanbod dat er eventueel komt." Ook FNV wil eerst de uitnodiging afwachten. "Daarna bepalen we met de cao-commissie of die inhoudelijk genoeg is en of het überhaupt een gesprek waard is. We doen het niet alleen voor de koffie", aldus Henri Janssen van FNV.

Lees meer over
Nederlandse Spoorwegen (NS)FNVStakingenCAOLoonstrookSalaris