Er viel veel regen, maar is de extreme droogte ook opgelost?
Regenjassen en paraplu's konden na een lange periode vol zonneschijn eindelijk weer uit de kast. De afgelopen weken viel er flink wat regen. Is het nu over met de droogte, of waren de buien een druppel op een gloeiende plaat?
De regen heeft zeker wat gedaan, zegt meteoroloog William Huizinga van Buienradar. "Er is best wat schade ontstaan door de aanhoudende droogte, maar de regen heeft wel wat verlichting gebracht", vertelt hij aan RTL Nieuws.
Neerslagtekort is kleiner
Het regende flink, met het gevolg dat het neerslagtekort minder is geworden. "Het neerslagtekort was aan het begin van de maand 300 mm, dat is nu gemiddeld zo'n 250 mm. Het is dus verbeterd", zegt Huizinga. Maar, voegt hij toe: "Het gezonde neerslagtekort deze periode is 100 mm."
Er zijn ook nog eens regionale verschillen. In het oosten is het bijvoorbeeld een stuk droger dan in veel andere delen van het land. "Daar is de afgelopen weken ook de minste neerslag gevallen."
Waterstand rivieren
Dat de situatie flink verbeterd is, ziet ook universitair docent hydrologie Niko Wanders van de Universiteit Utrecht. "In de rivieren zien we dat er meer water staat, vooral in de Rijn. Je ziet ook in de bovenste laag van de bodem terug dat er veel regen is gevallen", zegt Wanders.
Maar die paar buien van de afgelopen tijd waren zeker niet genoeg. "Wat nog tegenzit, zijn de grondwaterstanden", legt Wanders uit. "Als je kijkt naar het water onder de grond dan zit dat nog zwaar beneden het gemiddelde. Dat is de kritieke factor voor de komende maanden."
Onder de grond zitten namelijk onze grootste voorraden, die we ook in het voorjaar weer nodig hebben. Het duurt alleen even voor deze waterstanden weer op peil zijn. Wanders: "Dat is iets wat langzaam gaat, de bodem trekt als laatste bij. Het water heeft tijd nodig om de grond in te trekken."
Daar is dus een stuk meer water voor nodig. "We hebben zo'n groot tekort opgebouwd dat we substantieel meer regen nodig hebben", vertelt de universitair docent. "Komende winter zal uitsluitsel geven of het zich kan herstellen en weer in de buurt van normaal komt. Het is afwachten hoe we er in maart voorstaan."
Gras weer groen
De regen heeft ook invloed gehad op de natuur, ziet bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit: "Je ziet het aan de planten en het gras. Dat wordt weer groen."
De schade die de droogte heeft toegebracht, is echter niet zomaar ongedaan. "Het is niet zo dat die effecten die zich in maanden hebben voorgedaan nu gecompenseerd zijn", zegt Van Vliet. "De watervoorraden zijn ook niet per direct aangevuld en dat is een probleem voor met name boomsoorten. Dit is een extra klap voor een systeem dat al onder druk staat. Het is hopen dat dit soort extreem droge jaren ons voorlopig bespaard blijven."