Onveilig en vieze wc's

In beeld: zo smerig zijn de rustruimtes voor beveiligers op Schiphol

Door RTL Z··Aangepast:
In beeld: zo smerig zijn de rustruimtes voor beveiligers op Schiphol
RTL

De 'drie R-en' moeten van Schiphol een aantrekkelijker werkplek maken voor beveiligers. De roosters moeten voorspelbaarder worden, de remuneratie – het loon – moet omhoog, en de rustruimtes moeten schoner en aangenamer. Daar is inderdaad een wereld te winnen, blijkt uit beelden in handen van RTL Nieuws.

De ene lounge is de andere niet, op luchthaven Schiphol. Je hebt lounges voor VIPs, voor reizigers die businessclass vliegen, voor overige reizigers, en dan zijn er nog de 'lounges' voor het beveiligingspersoneel.

Het zijn de ruimtes waar het securitypersoneel van vijf beveiligingsbedrijven die actief zijn op Schiphol kunnen pauzeren. En zo fris en fruitig als de reizigerslounges zijn, zo armoedig zijn de rustruimtes voor het beveiligingspersoneel, blijkt uit beelden die gemaakt zijn door bezoekers van de ruimtes.

Een natte en onveilige keuken.
Een natte en onveilige keuken.
Een drankenautomaat die niet werkt.
Een drankenautomaat die niet werkt.

Bij vakbonden CNV en FNV kwamen er afgelopen zomer veel klachten over binnen. De aankleding van de ruimtes is pover, de koffie uit de automaten is slecht, als de automaten het al doen, en apparatuur om eten in te bewaren of te bereiden vertoont gebreken.

Een magnetron die van ellende uit elkaar valt.
Een magnetron die van ellende uit elkaar valt.

Het was aanleiding om bij Schiphol aan te dringen op verbetering. Maar uit een enquête van CNV Vakmensen blijkt dat het beveiligingspersoneel nog altijd niet te spreken is over de kwaliteit van hun lounges.

Schiphol zegt de kritiek te herkennen. "De rustruimtes hebben onze aandacht en we gaan ermee aan de slag." Schiphol zegt de ruimtes niet allemaal tegelijkertijd aan te kunnen pakken, maar de eerste verbeteringen zouden snel zichtbaar moeten zijn. Ter structurele verbetering van de rustruimtes wordt voor 1 januari 2023 door Schiphol in samenwerking met de vakbonden een plan opgesteld.

Een buitengewoon vies toilet.
Een buitengewoon vies toilet.