Kentering

Waarom de gasprijs daalt, maar je dat niet direct terugziet op je rekening

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPWaarom de gasprijs daalt, maar je dat niet direct terugziet op je rekening
RTL

Sinds augustus zijn de prijzen op de gasmarkt gehalveerd. Goed nieuws voor huishoudens, zou je denken. Maar waarom zie je die daling als consument niet direct terug op je energierekening?

Het afgelopen jaar zijn de energieprijzen alsmaar verder opgelopen door de stijgende inkoopprijs voor energieleveranciers. Maar nu de gasprijzen hard zijn gedaald, blijft de rekening hoog en merk je als consument nog weinig van die daling.

Schamele daling bij Eneco

Klein lichtpuntje: Eneco verlaagt vanaf november het tarief met 6 procent, maar de prijs is nog steeds een stuk hoger dan wat de klant in juli betaalde. Eneco past het variabele tarief maandelijks aan voor een derde van de klanten. Dus deze prijsdaling geldt alleen voor de klanten die in november een nieuw tarief zouden krijgen. Voor klanten van wie in oktober het tarief is aangepast, verandert er niets tot 1 januari. Kortom: de prijs daalt, maar voor niemand gaat de rekening omlaag.

Ben Woldring van Gaslicht.com vindt de verlaging van 6 procent schamel. "Eneco heeft samen met Greenchoice de hoogste tarieven, dus daar kun je makkelijk iets vanaf halen."

Consumentenprijzen voor stroom en gas dalen niet: 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Wanneer merk je de prijsdaling?

Dat consumenten niet direct profiteren van de daling, komt doordat in variabele tarieven een vertragend effect naar boven en naar beneden zit. Energieleveranciers kopen niet in voor een heel jaar, maar kiezen verschillende inkoopmomenten. 

Een energieleverancier kan bijvoorbeeld nu gas leveren dat hij in augustus – toen de gasprijs het allerhoogst was – heeft ingekocht, legt energiespecialist René Peters uit. "Bovendien moeten die maatschappijen een maand van tevoren de prijswijzigingen aankondigen en dat betekent dat we eigenlijk nog zitten met de prijzen van een maand geleden."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Een gebrek aan vaste contracten speelt ook mee, denkt Woldring. Energieleveranciers zijn daardoor huiverig om energie in te kopen voor de langere termijn, die ze later misschien niet voor die prijs kwijt kunnen. Je weet met al die variabele contracten niet hoe lang iemand klant blijft en of die niet overstapt.

Woldring verwacht dat de prijzen zullen dalen als er weer meer vaste contracten kunnen worden afgesloten. Die ontwikkeling ziet hij in Duitsland, waar nog steeds klanten een vast contract kunnen afsluiten en de energieprijzen lager liggen dan in Nederland.

Waarom dalen de gasprijzen?

Op de Europese handelsbeurs is gas sinds de piek in augustus ruim 60 procent goedkoper geworden. Dat de gasprijs daalt, heeft een aantal oorzaken: de gasvoorraden zijn inmiddels goed gevuld, er is voldoende aanvoer van vloeibaar gas (LNG), we besparen allemaal energie, het is warm weer en zetten daarom de verwarming nog niet aan. Er is dus minder vraag naar energie, en dan daalt de prijs.

 

Deel Eneco-klanten profiteert van dalende gasprijs, tarieven omlaag
Lees ook

Deel Eneco-klanten profiteert van dalende gasprijs, tarieven omlaag

Zet de prijsdaling door?

Of de prijsdaling doorzet, durft niemand te voorspellen. Een woordvoerder van Eneco zegt: "We hopen dat we in december weer een lager tarief kunnen bieden aan onze klanten. We houden een slag om de arm, je weet nooit wat er gebeurt met de huidige spannende geopolitieke ontwikkelingen. De tendens is nu dat de prijs naar beneden gaat, dus dan kunnen we ook ons tarief verlagen.”

Andere energieleveranciers kunnen nog geen uitspraken doen over de prijzen, omdat ze pas later in het jaar energie gaan inkopen. De prijzen kunnen dan nog lager liggen dan nu, al weten we sinds de oorlog in Oekraïne dat de prijzen ook opeens omhoog kunnen gaan. 

Lees meer over
EnecoEssentVattenfallEconomieGasEnergiecrisisEnergierekeningEnergiebesparing