Winter voor de deur: Poetin zet Oekraïne in de kou met aanvallen op energiecentrales
Rusland heeft in de afgelopen week dertig procent van de Oekraïense elektriciteitscentrales verwoest en het warmtenet op veel plekken beschadigd. Met nog een maand tot de winter wil de Russische president Vladimir Poetin Oekraïense burgers demoraliseren door ze in de kou te zetten, maar het tegenovergestelde gebeurt nu.
Met langeafstandsraketten en Iraanse kamikazedrones raakt het Russische leger burgerdoelen in heel Oekraïne, ook honderden kilometers van het front. Het past in de strategie van generaal Sergej Soerovikin, de nieuwe opperbevelhebber van de Russische invasie.
"Rusland probeert de Oekraïense bevolking te breken", vertelt Patrick Bolder, defensiespecialist van het Haagse Centrum voor Strategische Studies. "Aan het front doet Rusland het nu slecht, onder andere doordat Oekraïne veel Russische munitiedepots raakt en de Russische militaire aanvoerlijnen doorsnijdt."
Het Russische leger richt zich daarom meer op burgerdoelen en energiecentrales dan op terreinwinst aan het front.
Ook Oost-Europacorrespondent Jeroen Akkermans ziet dat het Russische leger nu veel burgerdoelen beschiet. "Poetin wil heel Oekraïne op de knieën dwingen, in de hoop dat ze dan gaan onderhandelen over een wapenstilstand of vrede", zegt hij vanuit Oekraïne. "Maar dat is een misrekening van Poetin, want de bevolking is net zo vastberaden als aan het begin van de invasie."
'Met Poetin valt niet te praten'
Er is in Oekraïne weinig steun voor vredesonderhandelingen, want zelfs na een vredesakkoord vormt Rusland een groot gevaar voor Oekraïne. "Poetin vindt dat Oekraïne geen bestaansrecht heeft als onafhankelijk land, dus met hem valt niet te praten over vrede", zegt Akkermans.
Zelenski onderstreepte vandaag weer dat onderhandelen voor hem geen optie is: "Er is geen ruimte meer voor onderhandelingen met het Poetin-regime", zei hij op Twitter.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De Oekraïense bevolking wil ondanks alle aanvallen op burgerdoelen doorvechten. "Iedereen die ik hier in Oekraïne spreek, zegt hetzelfde: we gaan niet met Poetin in gesprek voordat we al ons land heroveren", zegt Akkermans.
'Europa overspoelen met vluchtelingen'
Maar nu de winter eraan komt en het energienetwerk flink is beschadigd, komen steeds meer Oekraïners in de kou te zitten. Dat zet de Oekraïense bevolking onder druk, en kan ook voor een nieuwe vluchtelingenstroom naar Europa zorgen.
"Vluchtelingen spelen een belangrijke rol in Poetins plan", zegt defensiespecialist Bolder. "Poetin wil Europa overspoelen met vluchtelingen. Poetin hoopt met een grote vluchtelingenstroom om onrust te stoken in de landen die Oekraïne steunen." Als de weerstand tegen Oekraïense vluchtelingen in Europa steeds groter wordt, wordt ook de roep om een vredesakkoord steeds luider.
Luchtverdediging
Volgens Bolder blijft Rusland de komende tijd veel burgerdoelen beschieten. "Rusland heeft waarschijnlijk 2400 Iraanse kamikazedrones besteld, daarmee kunnen ze nog heel veel Oekraïense doelen raken." Oekraïne probeert zich zo goed mogelijk te weren, en vraagt om meer luchtafweersystemen. Daarmee kan Oekraïne in ieder geval een deel van de drones en raketten uit de lucht schieten.
"Als je heel Oekraïne wilt beschermen tegen luchtaanvallen en drones, heb je heel veel luchtverdedigingssystemen en raketten nodig. Een verdedigingssysteem kan binnen een bepaald gebied bescherming bieden, maar kan ook niet alles uit de lucht schieten." Het blijft moeilijk om de grootschalige Russische beschietingen te stoppen, maar met Westerse steun probeert Oekraïne haar burgers en energiecentrales te verdedigen.