Alleen in 2023

Minister Kaag: 'Prijsplafond energie is echt tijdelijk'

Door Roel Schreinemachers··Aangepast:
RTL

Het prijsplafond dat volgend jaar geldt voor gas en elektriciteit is echt tijdelijk. Dat benadrukt minister Kaag van Financiën in een gesprek met RTL Nieuws. Als de energieprijzen hoog blijven, komt het kabinet na volgend jaar alleen nog met energiesteun voor mensen die het echt nodig hebben.

Deze en volgende maand krijgt elk huishouden al 190 euro als tegemoetkoming in de energiekosten. Voor 2023 geldt een prijsplafond. Voor een gemiddeld elektriciteits- en gasverbruik geldt een verlaagd tarief, voor alles daarboven betaal je de volle mep.

Het prijsplafond kost de schatkist tientallen miljarden euro's. "Dit kunnen we niet heel lang doorzetten", waarschuwt Kaag. "We hebben het nu gedaan omdat de onzekerheid te groot was, om mensen de winter door te helpen."

Uit de rails

Afgelopen weekend deed Klaas Knot van de Nederlandsche Bank al een oproep aan kabinet om de energiecompensatie snel af te schalen tot degenen die het echt nodig hebben. Anders dreigt volgens Knot een situatie 'waarbij de overheidsfinanciën uit de rails lopen’.

Kabinet: prijsplafond energie definitief, hoger plafond voor stroom, tarieven omlaag
Lees ook

Kabinet: prijsplafond energie definitief, hoger plafond voor stroom, tarieven omlaag

Hoe hoog de rekening voor het prijsplafond precies uitvalt, is nog niet duidelijk. Dat hangt sterk af van hoe de energieprijzen zich ontwikkelen. In het voorjaar gaat het kabinet kijken hoe de rekening kan worden betaald. Of het lukt om het volledige bedrag bij elkaar te sprokkelen laat de minister in het midden.

Hoe het prijsplafond werkt, leggen we in deze video uit: 

Iedereen gaat tot een bepaald verbruik een lager tarief betalen voor gas en elektriciteit.

Het is in ieder geval niet de bedoeling dat het prijsplafond - dat voor iedereen geldt - ook na 2023 blijft gelden. Blijven de energieprijzen hoog, dan zal het kabinet 'heel scherp moeten kijken' wat er voor de winter van 2024 nog aan steun nodig is, maar dat zal volgens Kaag dan 'alleen tijdelijk en zo gericht mogelijk' zijn.

Energiesteun mkb

Het midden- en kleinbedrijf klaagde vorige week dat de energiesteun voor die sector te karig is, en veel bedrijven er niet eens voor in aanmerking komen. Een belangrijke voorwaarde is dat tenminste 12,5 procent van je omzet bestaat uit energiekosten.

Veel mkb'ers zitten wel met sterk gestegen kosten, maar voldoen niet aan de criteria om in aanmerking te komen voor steun. Voor hen heeft Kaag een sombere boodschap: "We kunnen niet elke ondernemer helpen, dat is een hard gelag als je zelf die ondernemer bent."

Verruiming van de regeling voor het mkb zit er volgens de minister niet in.

Het hele gesprek met minister Kaag van Financiën wordt vanmiddag om 15.15u uitgezonden op RTL Z en herhaald om 16.15u en 17.15u.

Lees meer over
Sigrid KaagKlaas KnotMinisterie van FinanciënDNBTweede KamerEnergiecrisisEnergierekeningPrijsplafond