Seksueel geweld

Opnieuw slachtoffer? Verontrustend rapport over seksueel misbruik tieners

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Robin UtrechtOpnieuw slachtoffer? Verontrustend rapport over seksueel misbruik tieners
RTL

Ruim een derde van de tieners die het slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld, komt binnen vijf jaar opnieuw in beeld bij de politie als slachtoffer. Dat komt naar voren in een nieuw rapport, dat een 'verontrustend beeld' geeft over seksueel geweld tegen kinderen en tieners. Er zijn twijfels over de manier waarop slachtoffers geholpen worden.

Het rapport, gemaakt door de Slachtoffermonitor seksueel geweld tegen kinderen, spreekt op basis van cijfers tussen 2017 en 2021 van een 'zorgelijk beeld'.

Tienduizenden slachtoffers

Naar schatting hebben ruim 95.000 tienermeisjes en zo'n 34.500 tienerjongens tenminste één vorm van seksueel geweld of seksuele intimidatie meegemaakt, stelt het rapport op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

610 kinderen slachtoffer seksueel misbruik binnen katholieke kerk van Münster
Lees ook

610 kinderen slachtoffer seksueel misbruik binnen katholieke kerk van Münster

Er moet volgens het rapport effectievere preventie komen en passende hulp voor slachtoffers.

Averechts effect

Van het merendeel van de bestaande maatregelen om seksueel geweld te voorkomen is niet bekend hoeveel effect ze hebben en ook dat is 'zorgelijk'. Het inzetten van maatregelen die uiteindelijk niet blijken te helpen kan namelijk een averechts effect hebben.

Uit de cijfers blijkt dat 35 procent van de 13- tot 17-jarige slachtoffers van seksueel geweld binnen vijf jaar opnieuw slachtoffer wordt. Bij kinderen tot 12 jaar ligt dit percentage fors lager, op 14 procent. In meer dan de helft van de gevallen worden de minderjarigen opnieuw slachtoffer van een zedendelict of maken zij ernstig geweld mee.

Goede voorlichting belangrijk

Het rapport komt met een aantal aanbevelingen. Zo moet de overheid scholen en hulporganisaties beter op weg helpen om goede voorlichting te geven over seksualiteit en seksuele diversiteit.

Het zou bijvoorbeeld goed zijn als jongeren in de bovenbouw ook voorlichting krijgen over seksuele en relationele vorming, nu is dat alleen op de basisschool en in de onderbouw van het voorgezet onderwijs, zegt de rapporteur. "Terwijl het juist de oudere tieners zijn die vaak te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. En dat in de leeftijd waarop zij volop bezig zijn met het verkennen van relaties en hun eigen seksualiteit."

'Hulp is versnipperd'

Verder moet er passende hulp zijn als een kind slachtoffer is geworden. Nu is het voor slachtoffers onduidelijk waar ze terechtkunnen. "Hulp is niet altijd beschikbaar en de hulp is versnipperd", zegt Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld Conny Rijken.

Lees meer over
Seksueel misbruikSeksueel grensoverschrijdend gedragSeksueel geweldOpvoeding