'Durf niet te knuffelen'

Kinderen lopen schurft op in Utrechts ziekenhuis, ouders wanhopig

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP/RTL NieuwsKinderen lopen schurft op in Utrechts ziekenhuis, ouders wanhopig
RTL

Meerdere jonge kinderen zijn afgelopen zomer in het Sint Antonius Ziekenhuis in Utrecht besmet geraakt met schurft. De ouders voelen zich door het ziekenhuis in de steek gelaten.

De besmettingen vonden in juni en juli van dit jaar plaats. RTL Nieuws sprak met drie moeders die met hun kind in het ziekenhuis werden opgenomen, waarna hun kinderen schurft bleken te hebben opgelopen. Twee van de drie kinderen hebben nu, maanden later, nog steeds veel last van de huidaandoening.

Moeder-baby-unit

De besmettingen vonden plaats op de zogenoemde moeder-baby-unit van het Sint Antonius Ziekenhuis. Op die afdeling worden moeders en hun kind behandeld als er door de zwangerschap of de geboorte psychiatrische klachten optreden, zoals een postnatale depressie.

Een van de besmette kinderen. © RTL Nieuws
Een van de besmette kinderen.

Schurft, officieel scabiës geheten, wordt veroorzaakt door schurftmijten, kleine beestjes die op spinnetjes lijken. Ze graven gangetjes in je huid en leggen daar eitjes. Door een allergische reactie van de huid krijg je enorme jeuk, vooral 's nachts. De aandoening is ongevaarlijk, maar wel heel vervelend én besmettelijk.

De ouders bestrijden de schurftmijt met zalf en pillen die ze krijgen voorgeschreven, maar de ziekte blijkt hardnekkig. Je moet ook kleding, beddengoed en handdoeken keer op keer goed wassen.

Hoewel het niet gaat om een levensbedreigende aandoening, heeft de besmetting grote impact op de jonge moeders. "Het maakt mijn hele gezin kapot", zegt een van hen. Al anderhalve maand probeert zij de besmettelijke ziekte uit haar huis te verdrijven, zonder resultaat. "Mijn andere kind durf ik ook niet meer te knuffelen, omdat ik bang ben om haar te besmetten."

Weinig communicatie

De uitbraak begon volgens de moeders rond juni van dit jaar, maar kwam pas aan het eind van de zomer aan het licht. Een van de moeders laat weten dat haar zoon in eerste instantie verkeerd werd gediagnosticeerd. Pas twee maanden na de eerste klachten werd in een ander ziekenhuis vastgesteld dat haar zoon aan schurft leed.

Een andere moeder van wie haar kind later besmet bleek, moest via andere patiënten vernemen dat er een uitbraak had plaatsgevonden: "Ik hoorde het van andere moeders. Toen zat mijn eigen zoontje helemaal onder de uitslag en ben ik naar de dermatoloog gegaan, waar bleek dat hij schurft had."

De moeders zijn tevreden over de zorg die ze tijdens hun opname kregen, maar vinden dat het ziekenhuis het na de besmettingen heeft laten afweten. "Als ik bel krijg ik iemand van de afdeling aan de lijn, en als ik vraag om een psychiater of afdelingshoofd te spreken, beloven ze terug te bellen, en vervolgens hoor ik niets meer," aldus een van hen. 

Klachten

Op 28 september, maanden na de eerste besmetting, heeft het ziekenhuis een brief gestuurd naar een deel van de moeders die deze zomer op de betreffende afdeling opgenomen waren.

In de brief wordt melding gemaakt van de schurftbesmetting en worden patiënten geadviseerd zich preventief te laten behandelen. Twee van de drie patiënten die RTL Nieuws sprak, hebben deze brief niet ontvangen.

Ten minste een van de moeders heeft een schadeclaim ingediend voor gemaakte kosten en psychische schade die ze zegt te hebben opgelopen. Die claim is nog in behandeling.

Een andere moeder, van wie het zoontje nog steeds veel last heeft van de ziekte, wil vooral dat haar kind geneest: "​​Ik wil dat mijn zoontje onder toezicht van een arts wordt behandeld in het ziekenhuis, zodat ik zeker weet dat de aandoening verdwijnt."

Meer uitbraken

De afgelopen jaren zijn er regelmatig schurftuitbraken, vooral in studentensteden.

Uitbraken in ziekenhuizen komen vaker voor. Zo raakten vorig jaar enkele patiënten en medewerkers in een ziekenhuis in Emmen besmet. In 2018 nam het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag maatregelen nadat een besmetting was geconstateerd bij een medewerker. 

Reactie ziekenhuis

Het Sint Antonius Ziekenhuis gaat niet in op vragen van RTL Nieuws over de uitbraak of de gebrekkige communicatie, maar laat in een reactie weten:

"Het klopt dat we aan het einde van de zomer bij een patiënt in ons ziekenhuis schurft hebben vastgesteld. We hebben toen in overleg met de GGD de geldende en gebruikelijke procedures in gang gezet om te onderzoeken of het al langer in huis aanwezig was. Ook zijn direct maatregelen in gang gezet om verspreiding te voorkomen en mogelijk betrokken patiënten te informeren."

"We begrijpen dat hierover vragen leven. Dat zijn we met intern en extern betrokkenen aan het onderzoeken. Omdat we dat zorgvuldig willen doen, kost dat even tijd."

De afgelopen jaren zijn er onder studenten geregeld schurftuitbraken.
Lees meer over
St. Antonius ZiekenhuisZiektes en aandoeningenLink in bioUtrecht