Inflatie daalt, maar is met 11,2 procent nog altijd hoog
Ook in november is het leven fors duurder geworden in vergelijking met een jaar eerder. De inflatie was 11,2 procent. Dat is weliswaar minder hoog dan de 16,8 procent van oktober, maar zo'n prijsstijging is nog altijd hoog. In vergelijking met oktober zijn de prijzen overigens gedaald.
Het inflatiecijfer over november is een eerste raming, dus het cijfer kan later nog wat anders uitvallen.
Inflatie raakt consumenten, want het betekent dat je voor eenzelfde mandje met boodschappen in november aan de kassa 11,2 procent meer moest afrekenen dan in dezelfde maand van vorig jaar.
In onderstaande video zie je hoe het komt dat de prijzen zo veel stijgen:
Je kunt het ook omdraaien, en zeggen dat je in november voor hetzelfde bedrag in euro's minder spullen kon kopen dan een jaar eerder.
Voeding duurder door hoge energieprijzen
Dat het prijspeil voor Nederlanders minder hard is gestegen dan in oktober, komt doordat energie (inclusief benzine en diesel) minder snel in prijs steeg. Nog altijd is een toename van de prijs met bijna 42 procent zeer fors, maar minder extreem dan de bijna verdubbeling van oktober.
Bij de gestegen energieprijzen wreekt zich de hoge prijs van olie en gas, vooral door de oorlog in Oekraïne.
De gestegen energieprijzen druppelen in toenemende mate door in de prijzen van andere producten, zoals voeding. Aan deze producten stond in november een 12,5-hogere prijs op het prijskaartje dan een jaar eerder. In oktober stegen de prijzen van voedingsmiddelen en dranken nog met 11,5 procent.
Maar lagere prijzen ten opzichte van oktober
In vergelijking met oktober zijn de prijzen in november overigens niet gestegen, maar juist gedaald, en wel met 4 procent. Dat komt doordat de olieprijs en daarmee de prijs voor onder meer benzine en diesel is afgenomen.
Automobilisten zullen al gemerkt hebben dat het de afgelopen weken minder prijzig was dan in oktober om hun tank te vullen. Zo is de adviesprijs voor een liter euro 95 volgens gegevens van United Consumers nu 1,925 euro, terwijl dat eind oktober nog circa 2,15 euro was.
Inflatie over de piek?
Of de inflatie over de piek is, dat moeten we de komende tijd zien, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. "Ik zou dat graag willen zeggen, maar in het verleden heb ik vaker gezien dat de inflatie af en toe toch weer omhoog schoot."
Veel hangt in ieder geval af van de ontwikkeling van de energieprijzen. Als deze op een hoog niveau blijven, dan zorgt dat weliswaar niet voor inflatie, maar de prijzen blijven wel hoog.
Van Mulligen stipt wel aan dat door het prijsplafond de prijzen voor consumenten voor gas en stroom waarschijnlijk gaan dalen. "Maar het duurt nog wel even voordat we weer bij een inflatie van 2 tot 3 procent zijn."
Europese en Nederlandse rekenmethode
Het inflatiecijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebaseerd op de Europese rekenmethode. Dit cijfer, HICP genaamd, wordt op een iets andere manier berekend dan het CBS doet.
Het belangrijkste verschil is dat de kosten van wonen, zoals de huren, niet worden meegerekend. Dat zorgt er op dit moment voor dat dit Europese inflatiecijfer in de afgelopen maanden een stuk hoger uitpakt dan dat van het CBS. Het cijfer van het CBS komt volgende week donderdag 8 december uit.
In deze video zie je dat we in economisch zwaar weer zitten: