Van 62 naar 64

Frankrijk zet verhogen pensioenleeftijd ondanks massale protesten door

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Chang Martin/SIPAFrankrijk zet verhogen pensioenleeftijd ondanks massale protesten door
RTL

De Franse regering is van plan de verhoging van de pensioenleeftijd toch in te voeren, ondanks het massale verzet van de bevolking en de vakbonden tegen die maatregel. De ministerraad is akkoord gegaan met de controversiële hervormingen, en geeft niet toe aan de eisen van de vakbonden.

De regering van president Macron wil de pensioenleeftijd vanaf 2030 geleidelijk verhogen. De grens wordt van 62 jaar opgetrokken naar 64 jaar.

De verhoging riep grote woede op onder de Franse vakbonden. Vorige week demonstreerden meer dan een miljoen mensen tegen de voorgestelde hervormingen, maar de regering wil niet aan hen toegeven.

Op dit kaartje zie je dat de pensioenleeftijd in Frankrijk lager ligt dan in de rest van Europa:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Om nu nog terug te krabbelen zou betekenen dat we opgeven om het systeem terug in balans te krijgen", zei arbeidsminister Olivier Dussopt na de bijeenkomst. De vakbonden hebben al nieuwe stakingen aangekondigd.

Nieuwe stakingen op komst

Doordat de pensioenleeftijd relatief laag is, is Frankrijk zo'n 14 procent van het bbp (wat we met zijn allen in een jaar verdienen) kwijt aan pensioenuitkeringen, blijkt uit data van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Nederland geeft zo'n 6 procent van het bbp uit aan pensioenen.

Tweede Kamer stemt in met veelbesproken nieuwe pensioenwet
Lees ook

Tweede Kamer stemt in met veelbesproken nieuwe pensioenwet

Franse regeringen worstelen al decennia met deze hervorming en de massale protesten tegen hun plannen. Het lukt maar niet om het dure en ingewikkelde stelsel, dat per beroepsgroep is onderverdeeld, te veranderen. Nu de ministerraad akkoord is, moet alleen het parlement de voorstellen nog goedkeuren. Dat is geen zekerheid, omdat de regering van president Emmanuel Macron daar op dit moment geen meerderheid heeft.

In Frankrijk is twee derde van de bevolking tegen het voornemen. In deze video vertelt de kapper Alan waarom hij bij die meerderheid hoort:

Emmanuel Macron wil dat de Fransen tot hun 64ste doorwerken in plaats van tot hun 62ste. Twee derde van de Fransen is ertegen, want voor veel mensen voelt het pensioen als een bevrijding.
Lees meer over
Emmanuel MacronStakingenPensioenenPensioenakkoordFrankrijk