Burgemeester 'verbijsterd'

Vrouw (96) laat Frans gehucht miljoen na als 'haar graf onderhouden wordt'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVrouw (96) laat Frans gehucht miljoen na als 'haar graf onderhouden wordt'
RTL

Een vrouw die vijf jaar geleden op 96-jarige leeftijd overleed besloot al haar spaargeld en huis na te laten aan het Franse gehucht waar ze woonde. De enige voorwaarde? Dat haar graf onderhouden zou worden. De burgemeester van het dorpje, die het geld nu gekregen heeft, zegt het nog altijd niet te kunnen geloven. "Toen we het bedrag zagen vroegen we de notaris of de komma wel op de goede plek stond."

De vrouw overleed al in 2018, maar de gemeente Maidières, tussen de Franse steden Metz en Nancy, heeft het geld nu op de rekening gestort gekregen.

"Dit is de eerste keer dat dit hier gebeurt, maar ik hoop dat het niet de laatste keer is", zegt burgemeester Gérard Boyé tegen Ouest France. Hij noemt de erfenis van bijna één miljoen euro 'heel goed nieuws' voor het gehucht met zo'n 1500 inwoners.

Jaarlijks budget van 950.000 euro

"Ik heb geen woorden voor deze enorme gulheid", zegt Boyé. "We waren stomverbaasd toen de notaris ons vertelde om hoeveel geld het ging." De gemeente heeft een jaarlijks budget van 950.000 euro dus de erfenis is een financiële meevaller van enorme omvang.

Nederlandse vrouw schenkt miljoenen aan Brugge 'uit liefde voor de stad'
Lees ook

Nederlandse vrouw schenkt miljoenen aan Brugge 'uit liefde voor de stad'

De gulle gever leefde jarenlang in de gemeenschap en had geen andere erfgenamen. "Wij wisten niet dat ze zoveel geld had", zeggen andere dorpsgenoten in een reactie op het nieuws tegen het regionale medium.

Gemeentehuis opknappen

Met het geld heeft Boyé allerlei verschillende plannen. Het gemeentehuis kan een opknapbeurt gebruiken, hij wil de buitenschoolse opvang uitbreiden en hoopt er ook de feestzaal mee te isoleren.

De enige voorwaarde die de vrouw stelde was dat haar graf goed onderhouden zou worden. Dat belooft Boyé te doen. Daarnaast wil de burgemeester een straat naar haar vernoemen om haar zo te bedanken voor de erfenis.

Gebeurt vaker

Het gebeurt in Frankrijk wel vaker dat overledenen enorme bedragen achterlaten aan de plekken waar ze woonden. 

Zo kon La Chaise-Dieu in Auvergne een verzorgingshuis bouwen van de 1,5 miljoen euro die de vroegere apotheker aan het dorp had nagelaten en draagt het sociaal-cultureel centrum in Plougonvelin de naam van een overleden militair die 610.000 euro aan het Bretonse plaatsje had geschonken. 

Het gemeentehuis van Maidières, ter illustratie.© Google / screenshot
Het gemeentehuis van Maidières, ter illustratie.
Lees meer over
ErfenisDoodLink in bioFrankrijk