Mogelijk nog wekenlang geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch

Mogelijk rijden er nog weken geen treinen op het spoor tussen Eindhoven en Den Bosch. "Dat risico bestaat inderdaad, maar we doen er alles aan om dit op te lossen", zegt een woordvoerder van ProRail tegen RTL Nieuws.
De situatie wordt bemoeilijkt doordat veel procedures moeten worden doorlopen en vergunningen moeten worden aangevraagd. ProRail verwacht dat het spoor opengegraven moet worden en burchten en gangen dichtgemaakt moeten worden voordat de situatie veilig genoeg is om de treinen weer te laten rijden.
Gisteren werd al bekend dat zeker tot en met maandag geen treinen rijden tussen Den Bosch en Eindhoven door dassen bij het spoor. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat 'betreurt dat ten zeerste'. Door de dassenburcht ter hoogte van het Brabantse Esch worden dagelijks zo'n 50.000 reizigers gedwongen tot omreizen.
Grote drukte
Dat leidde vandaag al tot flinke drukte op de omreistrajecten. Maar volgens de NS zorgde het er nog niet voor dat reizigers achterbleven op het perron. "Het zal absoluut voor drukte zorgen, we kunnen het niet honderd procent opvangen, maar vooralsnog gaat het wel goed", zei een NS-woordvoerder vanochtend. De extra reistijd bedraagt tussen de 30 en 60 minuten.

Al eerder werd bekend dat ook tussen het Friese Workum en Stavoren geen treinen rijden vanwege dassenburchten bij het spoor. Het baart de staatssecretaris 'extra zorgen' dat treinreizigers op twee locaties tegelijk hinder ondervinden. Ze dringt er bij ProRail op aan de overlast voor reizigers zo veel mogelijk te beperkten.
Veertig locaties
De twee locaties waar nu geen treinen rijden, zijn niet de enige plekken waar dassen in de buurt van het spoor leven. Volgens ProRail zijn er in totaal zo'n veertig locaties. In de toekomst kan dit opnieuw gevolgen hebben voor de stabiliteit van het spoor waardoor het treinverkeer stil komt te liggen.
"Ik ga daarom samen met alle betrokken partijen kijken hoe we zowel de belangen van de reizigers per spoor als het belang van de dassen (en andere beschermde dieren) structureel beter kunnen verenigen", zegt Heijnen.

De dassenfamilies zijn niet de enige dieren die het spoor hinderen. Ook bevers graven weleens gaten onder het spoor. Daarnaast broeden ooievaars soms op de bovenleiding.
Dassen, ooievaars en bevers kunnen niet zomaar weggehaald worden. Het zijn beschermde diersoorten. Daarom wil ProRail de dieren met maatregelen ontmoedigen om zich ergens boven of onder de ruim 3000 kilometer spoor in Nederland te vestigen.
Al maanden geen treinen
Ook in Duitsland veroorzaken de dieren. Op een traject in de buurt van Dortmund rijden al maanden geen treinen en volgens de zender WDR blijft dat nog zo tot eind 2023. Er worden daar bussen ingezet.
De grond onder het spoor is er beschadigd en verzwakt doordat een groep van 39 dassen zich daar gevestigd heeft. Ook op andere plekken in Duitsland hebben de dieren voor problemen gezorgd.