Biologisch gevaarlijk

Rechtszaak tegen zaaddonor die honderden kinderen verwekte

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPRechtszaak tegen zaaddonor die honderden kinderen verwekte
RTL

Stichting Donorkind en een moeder beginnen een rechtszaak tegen een 41-jarige Nederlander die over de hele wereld honderden kinderen heeft verwekt. De stichting en de moeder willen dat de rechter de man verbiedt nog langer donor te zijn.

Dat bevestigt Ties van der Meer van de Stichting Donorkind na berichtgeving van de Volkskrant. Van der Meer laat weten dat de donor zich bij klinieken in binnen- en buitenland en op platforms aanbiedt als donor.

'Vijfhonderd kinderen'

"In 2017 meldde de beroepsvereniging van gynaecologen NVOG al dat de donor bij Nederlandse klinieken 102 kinderen had verwekt", zegt Van der Meer. "Ik ga ervan uit dat hij wereldwijd de verwekker is van meer dan vijfhonderd kinderen."

Steeds meer donorkinderen willen weten wie hun ouders zijn
Lees ook

Steeds meer donorkinderen willen weten wie hun ouders zijn

Van der Meer legt uit dat het voor kinderen van een donor mentaal heel zwaar kan zijn als hun biologische vader veel kinderen heeft verwekt. "Het is heel belastend als je veel halfbroers en/of halfzusters hebt. Hoe moet je die contacten onderhouden?"

Ook wijst hij erop dat het biologisch gevaarlijk is als mensen met elkaar een relatie krijgen, zonder dat ze weten dat ze met elkaar verwant zijn.

Gedwongen stoppen

De Stichting Donorkind heeft contact met meerdere moeders die kinderen hebben van de 41-jarige man en die willen dat hij gedwongen wordt te stoppen als donor. "Een van de moeders heeft besloten een kort geding tegen hem aan te spannen", zegt Van der Meer.

Maandag wordt waarschijnlijk duidelijk wanneer dit kort geding zal plaatsvinden.

Maximaal 25 kinderen

In Nederland mag een donor maximaal 25 kinderen verwekken bij maximaal 12 vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat er bij 25 of minder kinderen per donor geen verhoogde kans is op relaties tussen bloedverwanten. 

In verschillende klinieken bleek die norm in 2017 flink zijn te overschreden. Bij ziekenhuis Rijnstate in Arnhem kregen vijftien donoren gemiddeld iets meer dan 36 kinderen. In één geval ging het om meer dan vijftig kinderen van één man. 

Inmiddels zijn de klinieken daarom wettelijk verplicht om elke behandeling te registreren bij de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (SDKB). Deze worden landelijk geregistreerd, maar de registraties worden niet uitgewisseld tussen de verschillende klinieken. In maart 2021 werden hierover nog Kamervragen gesteld. Elke kliniek zou met een zelf gegenereerde code per donor werken. Er werd toen gepleit voor een betere informatie-uitwisseling tussen de klinieken en de SDKB. 

Steeds meer mensen willen weten dankzij welke spermadonor ze geboren zijn of dankzij wie ze zwanger werden. In juni vorig jaar kwamen er 1415 verzoeken om informatie binnen bij de stichting.

Lees meer over
NVOGSpermadonatieSpermaFamilieGeboorteBabyNederland