Mogelijk wedstrijd staken

KNVB komt met aanpak antihomospreekkoren, maar 'kan niet van ene op andere dag'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockKNVB komt met aanpak antihomospreekkoren, maar 'kan niet van ene op andere dag'
RTL

Er komt dit jaar nieuw beleid over hoe te handelen bij antihomospreekkoren in stadions. Dat laat de KNVB aan RTL Nieuws weten. De bond is hierover op dit moment in gesprek met onder meer de clubs en hun supportersverenigingen. Voor COC Nederland duurt dat te lang: "Dit had gisteren al geregeld moeten zijn."

Vorige week moest PSV-speler Xavi Simons het ontgelden: tijdens de bekerwedstrijd tussen Spakenburg en PSV werd er veelvuldig 'Xavi Simons is homo' gescandeerd. Directieleden van PSV kregen op de tribune die avond ook te maken met dat soort teksten.

In februari was het raak in Utrecht: toen waren in Stadion Galgenwaard verschillende spreekkoren - 'alle boeren zijn homo's' en 'Xavi Simons is homo' - te horen bij FC Utrecht - PSV. 

PSV schrijft KNVB brief over spreekkoren en wangedrag Spakenburg
Lees ook

PSV schrijft KNVB brief over spreekkoren en wangedrag Spakenburg

In oktober vorig jaar was in het stadion van FC Twente minutenlang te horen: 'dat zijn de homo's, ja de homo's, dat zijn de homo's van Groningen' en ook bij het de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Duitsland vorig jaar werd gescandeerd dat alle Duitsers homo's waren.

KNVB in gesprek

"Het komt al decennialang voor", geeft woordvoerder Jaap Paulsen van de KNVB toe. "Dit kun je dan ook niet van de een op andere dag tegengaan. Maar we zijn hier nu wel over in gesprek."

De KNVB laat weten dat ze sinds twee maanden in gesprek zijn met onder meer alle eredivisieclubs, verschillende supportersverenigingen en burgemeesters. De maatregel om wedstrijden te staken als er antihomospreekkoren te horen zijn, ligt daarbij op tafel. "Dit besluit gaat altijd in overleg met heel veel partijen, daar is draagvlak voor nodig."

Dit jaar knoop doorgehakt

"Zo'n besluit willen we dus goed en gezamenlijk nemen." Dit jaar hakt de KNVB een knoop door en komt het met nieuw beleid over wat te doen als er antihomospreekkoren te horen zijn.

COC: 'Dit had gisteren al geregeld moeten zijn'

Beleid over wat te doen als er antihomospreekkoren te horen zijn in een stadion, had al lang geregeld moeten zijn. Dat zegt Philip Tijsma, woordvoerder van COC Nederland, in reactie op de KNVB tegen RTL Nieuws. "Wij dringen hier al jaren op aan. En bovendien is er wel beleid - gelukkig maar - bij racistische of antisemitische spreekkoren. Waarom is dat er dan nog steeds niet bij antihomospreekkoren?"

Tijsma vindt dat er een duidelijke norm in het stadion moet worden gesteld als het gaat om dit soort uitlatingen. "Maar het gaat verder dan alleen het stadion. Ook in het klaslokaal en in de wet moet hier meer aandacht voor komen. Want de kern van het probleem is op dit moment dat woorden van haat leiden tot daden van haat. En door jongs af aan te leren dat je mag zijn wie je wil zijn in Nederland, kun je dat tegengaan."

Het overleg tussen de KNVB en de clubs over de antihomospreekkoren volgt na een reeks aan incidenten in en rond de voetbalstadions met als climax het bekerduel tussen Feyenoord en Ajax dat vorige week werd stilgelegd nadat Klaassen een hoofdwond had opgelopen door een aansteker dat vanuit het publiek werd gegooid. 

Aangescherpte maatregelen bij agressie

De KNVB kwam een dag later met aangescherpte maatregelen om de incidenten te doen laten stoppen. Zo zal de scheidsrechter een wedstrijd in de toekomst meteen definitief staken als een voetballer wordt geraakt door een voorwerp dat door toeschouwers is gegooid. Dat geldt ook als een supporter het veld opkomt en een speler of scheidsrechter aanvalt. En als voorwerpen op het veld worden gegooid, maar geen spelers worden geraakt, besluit de scheidsrechter voortaan het spel stil te leggen en gaan de teams en scheidsrechters naar de kleedkamers.

Als de wedstrijd hervat wordt en er worden opnieuw voorwerpen op het veld gegooid, dan wordt de wedstrijd definitief gestaakt.

Lees meer over
KNVBCOC NederlandHomoseksualiteitHomofobieLhbtiVoetbalEredivisieNederlands voetbal