Miljardenbezuiniging jeugdzorg deels teruggedraaid: 'Hard nodig, problemen zijn groot'
Na maanden van slepende onderhandelingen is er een akkoord tussen gemeenten en het Rijk over de jeugdzorg. Een bezuiniging van honderden miljoenen wordt deels teruggedraaid. Daardoor ligt de weg vrij om de jeugdzorg - die al jaren zwaar onder druk ligt - te verbeteren. "We hebben geen tijd meer te verliezen."
Maandenlang steggelden de gemeenten (verantwoordelijk voor het uitvoeren van de jeugdzorg) en het Rijk over het geld. Aanleiding: een voorgenomen bezuiniging van honderden miljoenen. Die bezuiniging wordt nu deels teruggedraaid door het kabinet: een bezuiniging van 1,1 miljard tot en met 2025 wordt verzacht met 385 miljoen euro.
Dat is gisteravond besloten tijdens een overleg tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Rijk.
Verder hervormen
Nu er een doorbraak is over het geld, kan de jeugdzorg verder worden hervormd. Hard nodig; de problemen in de jeugdzorg zijn groot. De kosten rijzen de pan uit, de wachtlijsten zijn lang en jongeren met zwaardere problemen moeten soms maanden wachten op goede hulp.
Ernstige gevallen moeten sneller en beter hulp krijgen en de gemeenten moeten minder geld kwijt zijn aan hulp voor jongeren met relatief lichte problemen. De administratieve taken gaan flink omlaag. Ook komen er speciale teams die kinderen- in hun eigen omgeving- hulp kunnen beiden. Het aantal uithuisplaatsingen moet flink omlaag.
'Grote opdracht'
De komende maanden moeten de hervormingen verder worden uitgewerkt. "Een deel van de bezuiniging is nu van de baan, maar er wordt nog altijd steeds bezuinigd op de jeugdzorg. De betrokken partijen, VNG en het Rijk staan nu niet meer rijnrecht tegenover elkaar, maar ze staan weer naast elkaar. Maar dan nog ligt de grote opdracht voor: hoe wordt de jeugdzorg verbeterd? Een hele grote opdracht die voorligt", zegt politiek verslaggever Agnes de Goede.
'Blij dat conflict uit de wereld is'
Jeugdzorg Nederland is blij dat het conflict tussen Rijk en gemeenten eindelijk uit de wereld is. "Nu kunnen we snel weer met elkaar om tafel om over de inhoudelijke verbeteringen te spreken die in de Hervormingsagenda Jeugd thuishoren."
De bracheorganisaties hebben nog wel twee grote zorgen: "We hebben behoefte aan concrete en afdwingbare afspraken, die ons het vertrouwen geven dat we de komende jaren samen serieuze stappen kunnen zetten in het verbeteren van de hulp aan kwetsbare kinderen en gezinnen. De vrijblijvende afspraken van afgelopen jaren zijn te vaak niet nagekomen. De Hervormingsagenda Jeugd moet dus veel concreter zijn, inclusief afspraken over het toezicht op de naleving ervan."
Cathalijne Dortmans zegt namens de VNG blij te zijn. "De bezuinigingen worden tot en met 2025 verzacht. We kunnen nu eindelijk aan de slag om inhoudelijk de jeugdzorg te verbeteren."
Kosten jeugdzorg
Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp, variërend van lichte hulp voor dyslexie en 'simpele' opvoedproblemen tot complexe zorg bij zware mentale problemen of eetstoornissen. De afgelopen jaren is de jeugdzorg enorm gegroeid: bijna 1 op de 7 kinderen krijgt een vorm van jeugdzorg. En er is vooral een explosieve groei in de lichtere vormen. De kosten stegen daardoor explosief, tot 5,6 miljard vorig jaar.