Imagoschade

Kan niet tippen aan zijn moeder: zo populair is koning Charles

Door Melle de Horde··Aangepast:
© ANPKan niet tippen aan zijn moeder: zo populair is koning Charles
RTL

Vandaag is het zover. Dan wordt koning Charles III officieel gekroond tot koning van de Britten. Maar die Britten zijn lang niet zo'n fan van hem als dat ze van zijn moeder waren. "Charles wordt gezien als interim-koning."

In de populariteitspolls staat koningin Elizabeth nog altijd bovenaan. Uit onderzoek van Brits marktonderzoeksbureau YouGov blijkt dat queen Elizabeth bij tachtig procent van de Britten nog altijd geliefd is. Zelfs na haar dood.

En dat is niet gek, zegt correspondent Anne Saenen: "Veel Britten kennen geen andere vorst. Zeventig jaar was Elizabeth 'hun' koningin. Mensen hadden het idee dat ze haar persoonlijk kenden. En de queen was allesbehalve uitgesproken, waardoor ze nauwelijks in opspraak kwam."

Vijfde plaats

Charles heeft dus grote schoenen om te vullen. En dat lijkt hem tot op heden nog niet te lukken. Slechts een kleine meerderheid, 55 procent van de Britten, is positief over de huidige koning. Hij legt het in populariteit af tegen zijn moeder, zus Anne, zoon William en schoondochter Kate.

Koning Charles spreekt voor het eerst het parlement toe na de dood van koningin Elizabeth.© ANP
Koning Charles spreekt voor het eerst het parlement toe na de dood van koningin Elizabeth.

Charles kan niet tippen aan zijn moeder, volgens Saenen. En dat heeft ook te maken met de schandalen die al aan hem kleven. “Zijn scheiding met publiekslieveling Diana heeft zijn imago geen goed gedaan. Camilla en Charles hebben daar lang de schuld van gekregen. Camilla, die tot koningin wordt gekroond, wordt inmiddels meer en meer geaccepteerd door de Britten."

De afgelopen jaren waren roerig voor het imago van het Britse koningshuis in het algemeen: de onthullende memoires van prins Harry, de tv-interviews van Harry en Meghan en de aantijgingen van seksueel misbruik tegen prins Andrew, de broer van Charles. 

Saenen: "Die schandalen van de afgelopen jaren werden de queen nauwelijks aangerekend. Maar komen nu wel op het bordje van Charles. Zeker de moeilijke relatie met zijn zoon Harry en de beschuldigingen van discriminatie stralen af op zijn imago."

Geld

Dan is er ook nog een ander probleem voor Charles: de kosten van het koningshuis. Een deel van de Britten vindt die te hoog. Het geld wordt opgehoest door de Britse belastingbetaler. En dat terwijl het koningshuis naar verluidt miljarden binnen harkt in een land waar 20 procent van de mensen in armoede leeft.

Vanwege de crisis kiest Charles voor een meer bescheiden kroningsceremonie. In de video hieronder leggen we je uit hoeveel de hele kroning ongeveer kost:

Vooral vanwege het geld vindt de actiegroep Republic dat het tijd is voor het einde van het koningshuis. Zij laten steeds vaker van zich horen, sinds het overlijden van koningin Elizabeth: "Uit respect voor de queen willen ze nu pas demonstreren. En ook voelen ze dat ze nu pas echt kans maken."

In aanloop naar de kroning heeft de groep met de leus 'Not My King' al meerdere keren van zich laten horen.© ANPFOTO
In aanloop naar de kroning heeft de groep met de leus 'Not My King' al meerdere keren van zich laten horen.

Het einde van het Britse koningshuis onder Charles? Het is maar de vraag of dat gebeurt. 62 procent van de Britten houdt vertrouwen en denkt dat Charles het goed zal doen als koning van Groot-Brittannië. Al denkt maar 7 procent dat hij het beter zal doen dan koningin Elizabeth.

"Charles wordt gezien als een soort interim-koning. Hij is 74 jaar. De leeftijd die Beatrix had toen zij aankondigde af te treden", zegt correspondent Saenen. Vooral jongeren hebben weinig met de nieuwe, en oude koning. Charles zal dus zijn best moeten doen om hun steun te winnen. Maar of dat hem lukt? "Charles gebruikt uit principe nog steeds geen mobiele telefoon. Dus de jongeren bereiken, wordt nog een behoorlijke klus."

Charles scoort trouwens wel punten bij jongeren, omdat hij zich inzet voor duurzaamheid. Zo staat hij bekend als de recyclekoning. Waarom dat zo is, zie je in de video hieronder:

Lees meer over
Koning CharlesKoningin Elizabeth IIBritse koningshuisGroot-Brittannië