Uitbreiding wet

Politie wil privacy van onschuldige burgers vaker schenden

Door Koen de Regt & Roland Strijker··Aangepast:
© ANP / Marco de SwartPolitie wil privacy van onschuldige burgers vaker schenden
RTL

Het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt of de politie meer bevoegdheden kan krijgen. De politie wil, om de openbare orde te beschermen, meer mogelijkheden hebben om inlichtingen te verzamelen en dus grotere inbreuken kunnen maken op de privacy van onschuldige burgers. Dat blijkt uit antwoorden van het ministerie aan de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.

Meer bevoegdheden

Welke verruiming van de bevoegdheden de politie vraagt, is niet bekend. Maar dan moet gedacht worden aan het stiekem volgen van mensen, het infiltreren in groepen, betalen van informanten en mogelijk telefoontaps.

Volgens het ministerie bestaat bij het Team Openbare Orde Inlichtingen (TOOI) van de politie al langer de wens om meer te kunnen doen. Dat zou ook onlangs duidelijk zijn geworden uit een interne verkenning van de politie.

In onderstaande video zie je de impact die een dergelijk onderzoek kan maken:

Politie zat onschuldige Said jarenlang op de hielen: ‘Ik werd suïcidaal'

De wens voor meer bevoegdheden is opvallend, want gisteren toonde RTL Nieuws aan dat de TOOI-inlichtingendiensten al jarenlang te ver gaan in het vergaren van inlichtingen. Onschuldige burgers worden in de gaten gehouden, gevolgd en over hen worden dossiers bijgehouden. Dit alles is niet geregeld in de wet en bovendien wordt er nauwelijks toezicht op gehouden. Dat bleek uit interne documenten van de politie en politiedossiers.

Wet verruimen

Het TOOI is belast met het verzamelen van informatie over de openbare orde. Bijvoorbeeld bij demonstraties of voetbalwedstrijden. Het werkterrein van de teams is breed: van voetbalhooligans tot dierenactivisten, van corona-ontkenners tot rechts-extremisme.

Het ministerie en de Nationale Politie ontkennen dat in de huidige praktijk de wet wordt overtreden. Zij stellen dat op dit moment slechts "geringe inbreuken op de persoonlijke levenssfeer" worden gemaakt. Tegelijk stelt men dus dat er nu bekeken wordt of de wet verruimd kan worden voor de politie.

Inlichtingendienst van politie bespioneert illegaal onschuldige burgers
Lees ook

Inlichtingendienst van politie bespioneert illegaal onschuldige burgers

Beter toezicht

Het ministerie stelt dat als de politie straks meer mag, er ook beter toezicht zou moeten komen. Hoe dat eruit gaat zien, is niet bekend. Op dit moment zouden burgemeesters toezicht moeten houden op de praktijken van het TOOI, maar in de praktijk gebeurt dat niet.

De Teams Openbare Orde Inlichtingen werken al 10 jaar op de huidige manier. Uit de documenten, ingezien door RTL Nieuws, blijkt dat de politie al meerdere keren aan het ministerie heeft gevraagd om duidelijke wetgeving voor het TOOI. Telkens vond het ministerie dat niet nodig. Het is niet duidelijk waarom het ministerie nu wél een poging wil doen om de wet aan te passen.

Lees meer over
Dilan YesilgozNationale PolitieMinisterie van Justitie en VeiligheidPrivacy