3M

Chemische fabriek België moet omwonenden betalen om PFAS in bloed

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Hollandse hoogte / Peter HilzChemische fabriek België moet omwonenden betalen om PFAS in bloed
RTL

Chemiebedrijf 3M moet een gezin dat vlak bij de fabriek in het Belgische Zwijndrecht woont een schadevergoeding betalen. In het bloed van de ouders en hun twee kinderen zijn abnormaal hoge hoeveelheden PFAS aangetroffen.

Het gezin woont al 15 jaar op ongeveer een kilometer afstand van de 3M-fabriek in Zwijndrecht, in de provincie Antwerpen. Tijdens graafwerkzaamheden kwamen daar grootschalige bodem- en watervervuiling door PFAS aan het licht. Het gezin liet zich daarop testen en bleek tot meer dan 100 keer de toegelaten hoeveelheid PFAS in het bloed te hebben. Ook in de moestuin van het gezin werd PFAS gevonden.

Gezondheidsschade

PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die niet van nature in het milieu voorkomen. Te veel PFAS kan leiden tot onder meer leverschade, vruchtbaarheidsproblemen en kanker. De ouders van het gezin, die begin 50 zijn, zeiden zich wat dat betreft vooral zorgen te maken om hun kinderen. Hoe oud de kinderen zijn is niet bekend. 

Zo hardnekkig is PFAS: aangetroffen in bloed honderden diersoorten
Lees ook

Zo hardnekkig is PFAS: aangetroffen in bloed honderden diersoorten

Het gezin eiste een schadevergoeding voor 'overmatige burenhinder'. 3M verzette zich daartegen omdat de gezondheidsschade volgens het bedrijf 'louter hypothetisch' is: nog niemand in het gezin is er ziek door geworden. Maar daar ging de rechtbank niet in mee en oordeelde dat door het bedrijf aan alle voorwaarden voor burenhinder wordt voldaan. 3M moet het gezin 2000 euro moet betalen (500 euro per gezinslid). 

Hek van de dam

Het stel zei tijdens de rechtszaak in februari te hopen dat de uitspraak 'het pad effent' voor anderen. En ook zijn advocaat zei vandaag dat hiermee 'het hek van de dam is voor de duizenden omwonenden.' Een deel van de omwonenden was ook aanwezig bij de rechtszaak. Tegen de uitspraak kan nog hoger beroep worden aangetekend.

Ook in Nederland is PFAS een probleem. In september zei het RIVM dat iedereen die binnen 1 kilometer van het chemiebedrijf Chemours in Dordrecht woont, maar beter geen groenten of fruit kan eten uit zijn moestuin, omdat de kans groot is dat er schadelijke stoffen in zitten. "Effecten op de gezondheid kunnen niet worden uitgesloten", zei het RIVM toen.

De Europese Unie denkt aan een totaalverbod op PFAS. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Waarom dat zo is, legt verslaggever Bart Reijnen uit in deze video.
Lees meer over
PFASIndustrieRechtspraakSchadevergoedingBelgië