Drukte bij energievergelijkers: laatste dag voor vast contract met gunstige boeteregeling
Het zijn drukke tijden bij energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat consumenten tegen gunstige voorwaardes een vast energiecontract kunnen afsluiten. Krijg je later spijt omdat de prijzen flink zijn gedaald, dan betaal je maximaal 100 euro boete als je van je jaarcontract af wil. Vanaf morgen geldt een andere regeling die voor de consument nadeliger uitpakt.
"Het is een gekkenhuis", zegt Ben Woldring, eigenaar van de energievergelijkingssite gaslicht.com. Het websitebezoek is volgens hem 40 procent hoger dan vorig jaar rond deze tijd. "En toen was het al heel druk."
Ook energievergelijk.nl merkt een forse toename. Evenals vergelijkingssite Pricewise, zegt directeur Hans de Kok. "We zien veel mensen die aan het vergelijken zijn, de afgelopen dagen is het een stuk drukker. Mensen worden wakker als de deadline dichtbij komt, dat zie je vaker."
Woldring van gaslicht.com ziet dat er veel interesse is voor vaste contracten. Mensen kiezen nu voor zekerheid, zegt hij. Ze willen niet verrast worden door plotseling stijgende energieprijzen, zoals vorig jaar:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Woldring, verwijzend naar bovenstaande grafiek, legt uit dat de prijzen de komende tijd kunnen dalen naar het oude niveau van vóór de energiecrisis, maar in theorie ook flink kunnen stijgen. En dan is 'the sky the limit'.
Wie in dat laatste geval een vast contract heeft, merkt dan niks van die hoge prijzen zolang het contract loopt. Mocht het omgekeerde gebeuren en de prijzen dalen, dan hoef je je ook niet al te druk te maken. Mensen met een lopend contract die vandaag nog overstappen op een jaarcontract, hoeven slechts een boetebedrag te betalen van een paar tientjes: 50 euro voor stroom en 50 euro voor gas.
"Die huidige opzegregels zijn eigenlijk heel vreemd", zegt Woldring. "Die hele lage boete heeft voor veel nervositeit gezorgd bij energiemaatschappijen, want die is voor de leveranciers heel nadelig." Het is ook de reden waarom vorig jaar vrijwel geen vaste contracten werden aangeboden. "Dat moeten mensen ook niet vergeten, die vaste contracten zijn niet een gegeven."
Oud contract? Dan behoud je de gunstige boeteregeling
Op dit moment betaal je voor het tussentijds opzeggen van een eenjarig contract 100 euro (50 euro voor gas, 50 euro voor elektra). Heb je nog een oud vast contract lopen? Dan blijft die gunstige boeteregeling gelden, ook na 1 juni.
Vanaf 1 juni wordt bij nieuwe contracten de opzegboete gelijk aan het verlies dat de leverancier maakt omdat je het contract niet uitzit.
Per dag herzien
Dat is ook de boodschap van Woldring: wie denkt het nog even aan te willen kijken en pas een vast contract af te sluiten als de prijzen gaan stijgen, kan van een koude kermis thuis komen. "Die boot met die lage vaste contracten kan dan al zijn vertrokken. Die contracten kunnen per dag worden herzien. En het zou dus ook kunnen zijn dat er helemáál geen vaste contracten meer worden aangeboden."
Vandaag is dus de laatste dag dat je dus nog jaarcontracten kunt afsluiten volgens de oude regel. De ingangsdatum maakt volgens Woldring niet uit. "Al is het in september. De aanmelddatum telt."
Op dit moment worden 17 vaste contracten aangeboden voor de combinatie gas en elektra. Het merendeel zijn jaarcontracten. "Het is echte en ruime keuze, een paar weken geleden waren helemaal geen vaste contracten beschikbaar."
Looptijd van drie jaar
Wie interesse heeft in die vaste contracten, doet er ook goed aan om de websites van de energiemaatschappijen zelf te bezoeken. Zo bieden Budget Energie en Eneco contracten aan met een looptijd van drie jaar. Dat geldt ook voor Vattenfall.
De nieuwe situatie, vanaf morgen dus, is totaal anders. Per 1 juni is een vast contract ook echt een vast contract, vergelijkbaar met een telefoonabonnement. De opzegboete is dan gelijk aan het verlies dat de leverancier maakt omdat je het contract niet uitzit. Dat kan oplopen tot enkele honderden euro's.
Driejarige contracten
Dit betekent volgens Woldring ook dat het voor energieleveranciers interessant is om meer contracten aan te bieden, en ook met langere looptijden. "Onze verwachting is dat vanaf morgen heel veel aanbieders met zo'n driejarig contract gaan komen." Sommige aanbieders die nu nog helemaal geen vaste contracten hebben komen mogelijk ook snel met aanbiedingen.
Die aanbiedingen zijn dan qua prijs een stuk interessanter, maar tegen minder gunstige voorwaarden. "Tussentijds afbreken wordt minder interessant. Je moet dan dus eigenlijk je contract uitdienen."
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.