Mensonterende verhalen

Noord-Koreanen lijden honger: 'Wat we horen is verschrikkelijk'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNoord-Koreanen lijden honger: 'Wat we horen is verschrikkelijk'
RTL

Met een rammelende maag naar bed, ziek door vitaminetekorten of nog erger: dood door honger. Het zijn mensonterende verhalen die uit Noord-Korea komen. Ook correspondent Roland Smid in China krijgt die verhalen mee. "Wat we horen is verschrikkelijk." 

Noord-Korea is het meest gesloten land ter wereld. Dictator Kim Jong-un en zijn regime maken er de dienst uit. Dat de bevolking wordt onderdrukt is bekend, maar nu krijgen de inwoners van het land het nog zwaarder te verduren. In Noord-Korea is een enorm tekort aan voedsel. En het regime? Dat doet niets.

Jaren van hongersnood

Hongersnood in Noord-Korea is niet nieuw. Het land heeft een lange geschiedenis van gebrek aan eten. De ene keer ligt het aan slechte of mislukte oogsten, de andere keer aan sancties die Noord-Korea aan zijn broek heeft hangen vanwege nucleaire ambities of rakettesten. De jaren 1994 tot en met 1999 staan in Noord-Korea bekend als de ‘hongersnoodjaren’. Naar schatting drie miljoen Noord-Koreanen kwamen toen van de honger om het leven.

Boerin besproeit graan met bestrijdingsmiddelen. Foto uit archief© ANP
Boerin besproeit graan met bestrijdingsmiddelen. Foto uit archief

De oorzaak van het voedseltekort dat er nu is: corona. Begin 2020 gooide dictator Kim Jong-un zijn land helemaal op slot. Niets mocht het land in of uit. En dat geldt nog steeds. Het verbod leidt tot veel te weinig eten.

Correspondent Roland Smid in China: ''Noord-Korea is voor een groot deel afhankelijk van wat er over de Chinese grens binnenkomt. Dat was tot 2020 al niet erg veel, maar corona heeft de invoer van voedsel, medicijnen, energie en allerlei goederen nu gedecimeerd.''

Hongerig naar bed

Het leidt tot schrijnende situaties. De verhalen komen terecht in het vrije Zuid-Korea. Smid: "Een handvol organisaties in Zuid-Korea, zoals NK News, doen prijzenswaardig werk. Ze werken veelal via informanten in Noord-Korea."

Wat die informanten doorspelen is ronduit mensonterend. Gezinnen in flats in de hoofdstad Pyongyang die van de honger omkomen. Families die elke dag met moeite aan wat rijst kunnen komen. "Wat we via de informanten van NK News horen is verschrikkelijk. We lezen over mensen die hongerig naar bed gaan, of ziek worden door vitaminetekorten", vertelt Smid. 

Liever raketten testen

Het regime van Noord-Korea laat het gebeuren. Een verzoek aan de grote buurman China voor het leveren van voedsel, is er nog niet. Kim Jong-un heeft iets anders aan zijn hoofd dan voedseltekorten. Smid: ''Het lijkt erop dat dictator Kim de militaire kracht van zijn land voorrang geeft. Sinds corona worden er regelmatig raket- en nucleaire testen gedaan. Tegelijkertijd verhongert een groot deel van de bevolking.''

Lees meer over
Roland SmidKim Jong-unHongersnoodNucleaire testCoronavirusNoord-Korea