Accijnsverhoging

Drukte bij de pomp: benzine soms zelfs uitverkocht

Door RTL Z / RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

Wil je vandaag nog even goedkoop tanken? Dan bestaat de kans dat de benzine bij het tankstation op is. Omdat morgen de accijnzen fors verhoogd worden, is het erg druk bij de verschillende tankstations in ons land. Bij een klein deel van de pompen is de benzine tijdelijk uitverkocht.

Het gaat dan met name om tankstations die normaliter relatief lage prijzen hebben, zoals die van groothandel Makro. "Bij ons filiaal in Duiven hebben we bijvoorbeeld vandaag zestig procent meer brandstof verkocht dan normaal. Sommige pompen zijn leeg, maar worden zo snel mogelijk bijgevuld. We verwachten dat de drukte tot 20.00 uur vanavond aanhoudt", aldus een woordvoerder.

Tijdelijke compensatie voor inflatie

Vanwege de torenhoge inflatie verlaagde de overheid in april 2022 de accijnzen voor benzine, diesel en LPG met 21 procent. Benzine werd toen 17 cent per liter goedkoper, diesel 11 cent. Deze belastingverlaging werd al eens verlengd tot 1 juli maar nu gaan de prijzen weer in twee delen omhoog.

Bovenop het terugdraaiden van de accijnskorting komt nog een inflatiecorrectie. Daardoor gaat de prijs voor een liter benzine met 14 cent omhoog en de prijs voor een liter diesel met 10 cent. Inclusief 21 procent btw gaat het respectievelijk om 17 cent en 12 cent per liter. Voor een volle benzinetank van 40 liter betaal je dan bijna 7 euro meer en voor een volle dieseltank 4,50 meer.

© RTL Nieuws

Koploper in Europa

We betalen vanaf morgen twee keer zoveel accijns dan de richtlijn die de EU stelt en daarmee is Nederland koploper in Europa. De ANWB maakt zich zorgen. "Het is ontzettend spijtig voor alle Nederlanders die weer meer moeten gaan betalen voor hun brandstof", zegt ANWB-directeur Marga de Jager.

"Met name omdat de koopkracht nog steeds echt onder druk staat door de hoge inflatie. En veel Nederlanders zijn echt afhankelijk van hun auto", duidt de Jager op werkenden die bijvoorbeeld niet met het openbaar vervoer kunnen reizen, bijvoorbeeld omdat ze in ploegendienst werken of omdat hun werkplek met het ov slecht bereikbaar is.

Wat betalen we?

Wie in Nederland benzine tankt betaalt per 1 juli op benzine 78 cent accijns voor één liter euroloodvrij. Daar bovenop komt nog 21 procent BTW. Op 1 januari 2024 stijgt de accijns waarschijnlijk met een dubbeltje meer naar 88 eurocent. Het Nederlands tarief ligt daarmee fors hoger dan het minimumadviestarief van 35,9 eurocent accijns per liter benzine van de EU.

Wie diesel tankt is iets goedkoper uit. Je betaalde sinds april 2022 0,65 cent accijns per liter, dat wordt morgen 51 cent.

Tanktoerisme

Op 1 januari 2024 gaat de accijns waarschijnlijk verder omhoog, daarmee is de gehele accijnsverlaging die vorig jaar is ingevoerd weer geneutraliseerd.

Tankstationhouders in de buurt van de grens met Nederland en België zijn bang dat hun klanten weer in het buitenland gaan tanken. "Dan doen ze meteen boodschappen in het buitenland vanwege de hoge prijzen in onze supermarkten. Dat tanktoerisme en boodschappentoerisme is slecht voor de Nederlandse economie", zegt Ewout Klok, voorzitter van de Belangenvereniging Tankstations (BETA).

Nog snel toeslaan aan de pomp: 'Morgen is een tank tien euro duurder.'

Hij is zelf eigenaar van een Shell-tankstation in Hoogeveen, op ongeveer 25 minuten rijden van de Duitse grens. Bij zijn tankstation was het de laatste dagen al drukker dan normaal, met een veertig procent hogere omzet als gevolg. Vandaag zet hij op de drukste momenten verkeersregelaars in. "Je ziet bij veel collega's dat auto's zelfs op de openbare weg staan. Dat willen we niet. En we hebben ook extra mensen ingezet bij de kassa."

Als het aan Klok ligt, worden de prijsverschillen met het buitenland kleiner. "Dit is belachelijk, in één Europa. Echt volslagen idioot. Als ik naar Duitsland rijd, zijn de brandstofprijzen veel lager. De Nederlandse overheid is onze grootste concurrent."

Lees meer over
ANWBBenzineprijsBenzineDieselBelastingBrandstof