New York betaalt 13 miljoen dollar aan opgepakte BLM-demonstranten

Honderden mensen die in New York werden gearresteerd tijdens anti-politiebetogingen in 2020, krijgen van de stad een schadevergoeding. De stad trekt 13 miljoen dollar uit om honderden mensen een schadevergoeding uit te keren.
Het gaat om 1300 demonstranten, die per persoon 9950 dollar tegemoet kunnen zien. Deze mensen demonstreerden tegen politiegeweld gericht tegen zwarte mensen. Ze werden tussen 28 mei en 4 juni 2020 opgepakt door agenten van de NYPD, de New York Police Department.
Hoogste schikking ooit
Mensen die in die periode gearresteerd werden op verdenking van andere delicten, zoals vernieling, brandstichting of geweldpleging, komen niet in aanmerking voor een vergoeding.
Het is volgens de advocaten van de Black Lives Matter-demonstranten de hoogste schikking die ooit in een collectieve rechtszaak aan demonstranten in de VS is betaald.
Ik kan niet ademen
De protesten in New York en in het hele land volgden op de dood van George Floyd, een ongewapende zwarte man die in mei 2020 werd gedood door een politieagent uit Minneapolis. De agent bleef ongeveer negen minuten lang met zijn knie op Floyds nek zitten terwijl deze herhaaldelijk om hulp riep en zei: "Ik kan niet ademen."
Derek Chauvin, de agent die verantwoordelijk is voor de dood van George Floyd, zit een gevangenisstraf van 22,5 jaar uit.
Demonstranten werden volgens de aanklacht onderworpen aan oneigenlijk gebruik van pepperspray, buitensporig geweld met wapenstokken en andere onwettige tactieken zoals 'kettling'. Dat is een tactiek waarbij de politie demonstranten in een krappe ruimte bijeendrijft of hen omsingelt, soms door ze met fietsen een richting in te duwen, waardoor ze in de val worden gelokt.
Belastingbetaler de klos
In een afzonderlijke schikking in maart stemde New York er al mee in om ongeveer 7 miljoen te betalen aan meer dan 300 mensen die tijdens een demonstratie in stadsdeel The Bronx in juni 2020 werden opgepakt. In 2022 betaalde de stad New York meer dan 121 miljoen dollar uit vanwege rechtszaken over wangedrag van de New Yorkse politie, volgens een analyse door de Legal Aid Society.
Critici van de schikkingen wijzen erop dat de kosten ervan gedragen worden door belastingbetalers. Daardoor zou de politie onvoldoende worden geprikkeld om de gewelddadige cultuur binnen de organisatie te veranderen, ook omdat wangedrag door politieagenten zelden leidt tot ontslag of korting op salaris.