Vooral grote steden

Wachtlijst voor padel soms wel 6 jaar: 'Sport is extreem gegroeid'

Door Evy van der Sanden··Aangepast:
© Getty ImagesWachtlijst voor padel soms wel 6 jaar: 'Sport is extreem gegroeid'
RTL

Een potje padel spelen bij Tennis- en Padelvereniging de Doordraaiers in Houten? Rond 2029 ben je aan de beurt. Bij Tennis & Padel Club Tilburg? Over een jaar of vier. De opmars van padel gaat onverminderd door en dat zorgt voor jarenlange wachtlijsten, die kunnen oplopen tot wel zes jaar. "Het slaat echt helemaal nergens op."

"Bizar", zo noemt de 31-jarige Chrissy Besselink het. Recentelijk verhuisde de Achterhoekse naar Tilburg. Om wat sociale contacten te krijgen, leek het haar leuk om padel en tennis te gaan spelen bij een 'jonge, levendige' vereniging.

Die droom heeft ze inmiddels een beetje laten varen. Een maand geleden begon ze haar zoektocht in Tilburg, al snel week ze uit naar het nabijgelegen Berkel-Enschot om vervolgens te eindigen in Oisterwijk. Ze belde vier verenigingen en kreeg continu nul op het rekest vanwege een wachtlijst of ledenstop. Eindstand: ze heeft nog geen club gevonden.  

Ellenlange wachtlijsten

Besselink is niet de enige die tegen ellenlange wachtlijsten aanloopt. Sinds het begin van de coronacrisis groeit padel, een racketsport die veel wegheeft van tennis en squash, 'ontzettend hard door', zegt Benoit Gilissen, manager verenigingsondersteuning bij de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB).

In Nederland kun je bij 1650 verenigingen tennis en/of padel spelen. Daarvan hebben honderd verenigingen een wachtlijst, zegt Gilissen. Het gaat om tennisverenigingen met en zonder padel, verenigingen voor alleen padel zijn er nog niet. Dat betekent niet dat je bij de andere 1550 zomaar binnen kunt lopen: sommigen hebben een ledenstop en geen wachtlijst.

De groei van padel in cijfers

  • In 2019 speelden 550.000 mensen padel en/of tennis bij een vereniging volgens cijfers van de KNLTB. Nu zijn dat er 630.000.
  • Daar komen mensen die padel spelen in commerciële centra waar je zelf een baan kunt huren bovenop. Via een platform van de KNLTB kun je een baan huren. Daarvan maken meer dan 100.000 mensen wel eens gebruik.
  • Er zijn nu 500 locaties waar je kunt padellen, dat aantal is in vier jaar tijd verdubbeld. Het gaat om 334 verenigingen en 166 commerciële centra.

Vooral in de grote steden is de kans groot dat je op een wachtlijst komt, zegt Gilissen. Denk aan Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Haarlem, Leiden en Tilburg. Op zo'n wachtlijst sta je gemiddeld één tot twee jaar, vertelt hij. 

Oorzaak is vaak een tekort aan banen. "In Amsterdam is dat al jaren zo. Wil je er daar tussenkomen bij een populaire club, dan moet je vaak langer wachten dan die één à twee jaar. Mensen willen vaak bij een populaire club spelen en zijn eerder geneigd om dan maar te wachten."

Zes jaar wachten?

Zelfs als je al binnen bent, zijn er soms restricties, zegt hij. "Bij clubs waar de druk enorm hoog is, kun je je dan bijvoorbeeld alleen opgeven voor competities in het voorjaar óf het najaar."

TPV de Doordraaiers in Houten herkent dat maar al te goed. Een half jaar geleden was de wachtlijst nog helemaal leeg na de aanleg van vier nieuwe padelbanen, inmiddels is hij weer gegroeid naar zes of zeven jaar. "Hij is gigantisch", zegt Stef Rigaux, padel-leraar en padel-oprichter bij de Doordraaiers. "Als we geen nieuwe banen aanleggen, heeft het geen zin om erop te staan." Gebeurt dat wel - en daar hoopt hij op - dan moeten mensen anderhalf tot twee jaar wachten.

Chrissy Besselink zoekt al een maand naar een club, zonder succes.© Privécollectie
Chrissy Besselink zoekt al een maand naar een club, zonder succes.

Hetzelfde speelt in Zeist bij tennis- en padelvereniging Z.T. & P.C. Shot, vertelt voorzitter Rin-Sjoerd Zijlstra. Op de wachtlijst van de club met 2000 leden staan nu 400 mensen, een groot deel voor padel. Die lijst groeit elke maand met enkele tientallen aanmeldingen. "Afhankelijk van hoelang ze erop staan en het aantal opzeggingen, moeten ze helaas één tot vier jaar wachten."

Zomaar mensen toelaten, is geen optie. "Het is zo druk op de banen dat we echt voorzichtig zijn met het aannemen van nieuwe mensen." Omdat de meeste leden het naar hun zin hebben, verwacht Zijlstra niet dat leden snel opzeggen. "Maar het is moeilijk te voorspellen."

Wekker zetten om te reserveren

En ook in Tilburg zijn de wachtlijsten een bekend fenomeen, zegt Michiel van Oosterhout, exploitant horeca en competitieleider bij Tennis & Padel Club Tilburg. De club telt zes padelbanen, op de wachtlijst staan 450 mensen. Alleen door opzeggingen kunnen mensen op de lijst lid worden. "10 procent per jaar zegt het lidmaatschap op. Meestal wordt iets minder dan de helft op de wachtlijst echt lid. De wachttijd is daardoor drie of vier jaar."

Bij de Sluipers in Reeuwijk - een vereniging die dit jaar stopte met de wachtlijst en een ledenstop afkondigde - is het zelfs voor huidige leden al lastig om een plekje te bemachtigen, zegt Eline Sijtsma-van Aken. "Je kunt een week vooraf een plek op de baan reserveren. Mensen zetten een wekker om te kunnen reserveren, want als je 1 minuut te laat bent, heb je geen plek meer."  

Padel op de padelbaan bij Tennisclub Tilburg (TCT).© ANP/Bart Hoogveld
Padel op de padelbaan bij Tennisclub Tilburg (TCT).

Die populariteit zit hem in de laagdrempeligheid van het spel, zegt Rigaux. Het is makkelijker dan tennis. "Ik kan je in 10 minuten uitleggen hoe het moet. Als je voor het eerst op zo'n padelbaan staat, denk je: dit is makkelijk, ik kan dit." Vooral onder jongeren is de sport populair, zegt hij. "Zij hebben een druk leven en weinig tijd. Padel kun je in tegentelling tot tennis heel kort spelen. Even een uurtje, en je bent je energie kwijt."

Nog een voordeel volgens Rigaux: 'meer effectieve speeltijd'. "Als de bal bij tennis uit gaat, rolt hij zes velden verder en ben je 10 minuten achter een bal aan het aanrennen. Bij padel sla je tegen een glazen plaat en rolt de bal terug naar je voeten. Daardoor speel je 30 procent meer dan bij tennis."

'Luchtiger dan tennis'

En dan is het ook nog eens gezellig, vertelt Rigaux. "Je staat vrij kort op elkaar, waardoor je met vier spelers kunt praten. Bij tennis is dat lastig. Je kunt wel naar de overkant gaan schreeuwen, maar dat doe je niet. En tennis is een beetje een serieuze sport, je moet je gedragen. Padel is meer een spelletje, luchtiger dan tennis."

Dat is precies de reden waarom Besselink padel wil spelen. "Je speelt in kleine groepjes, daardoor leer je sneller intensiever mensen kennen." Ook mooi meegenomen: "Je kunt zelf je sportmomenten plannen. Tennis en padel kun je binnen en buiten doen. En je kunt zelf bepalen hoe fanatiek je speelt, je hóeft je niet kapot te rennen."

Bovendien is er het voordeel van het spelen bij een vereniging, zegt Rigaux. "Bij een verenigingen betaal je zo'n 167 euro per jaar en je speelt zoveel als je wilt. In een commercieel centrum ben je al snel meer dan 1000 euro kwijt." 

Die combinatie van factoren zorgde ervoor dat padel in korte tijd 'extreem groeide', zegt Van Oosterhout. "Waar er ook banen worden aangelegd: binnen no time zit het vol. De verwachting is dat het net zo groot als tennis wordt. Dan moeten er nog flink wat banen bijkomen." Rigaux: "Padel is in een stroomversnelling aan het raken. Meer en meer mensen spelen het."

'Tennis loopt terug'

Hoe anders was dat in 2017. De vereniging in Houten had toen nog maar twee padelbanen en dertig padelleden. Rigaux vond destijds dat de vereniging moest investeren in padel. "Buiten de grote steden verliezen verenigingen tennisleden. Dus je moet een alternatief vinden om leden te krijgen. Zo is het bij ons ooit begonnen." 

Dat gold ook voor Z.T. & P.C. Shot in Zeist, waar in de afgelopen drie jaar negen padelbanen werden aangelegd naast elf tennisbanen. Zijlstra: "Tennis zagen we teruglopen, en we hebben toen ingespeeld op een trend. Dat is heel snel een heel groot succes geworden. We hebben meegelift op de groei en populariteit van padel in Nederland."

Padel op de padelbaan bij Tennisclub Tilburg (TCT).© ANP/Bart Hoogveld
Padel op de padelbaan bij Tennisclub Tilburg (TCT).

Populair of niet, de wachtlijsten 'slaan echt helemaal nergens op', vindt Besselink. Als verpleegkundige is ze veel bezig met gezondheid. "We hebben het over de aanpak van overgewicht, maar vervolgens moet je wel jaren op een wachtlijst. Dat vind ik in de huidige tijd waarin we streven naar zo'n gezond mogelijke maatschappij echt niet kunnen." Vier jaar wachten noemt ze 'niet te doen'. "Wie zegt dat ik hier over vier jaar nog woon?"

Voor verenigingen die hun wachtrij flink willen inkorten zit er maar één ding op: uitbreiden. In Zeist staat dat voorlopig niet op het programma. Zijlstra: "We zijn zo snel gegroeid dat we eerst willen kijken hoe we de huidige leden goed kunnen accommoderen." Ook in Tilburg bestaan geen plannen voor uitbreiding. Van Oosterhout: "Er is sowieso geen ruimte meer." In Houten hoopt Rigaux dat uitbreiden wel lukt.

Toch maar voetbal?

Voor aspirant-leden zijn er meer oplossingen dan aanschuiven op een wachtlijst en wachten op zo'n uitbreiding. Bij een minder populaire vereniging gaan spelen, naar een club reizen die verder weg ligt of een balletje slaan in een commercieel centrum, hoewel dat een stuk duurder is.

Voor Besselink is het wel duidelijk: zij gaat niet op een wachtlijst staan. Haar opties: aanmelden bij een wat minder 'jonge' club. "En anders toch maar focussen op mijn grote liefde voetbal", zegt ze. Hoewel ze de kou in de winter verre van aantrekkelijk vindt. "En kijken of ik daarnaast een maatje kan vinden om af en toe padel te spelen op een commerciële baan."

Ondanks de snel groeiende populariteit staan we als klein land nog niet écht op de kaart, maar daar willen Nederlands kampioenen Steffie en Marcella graag verandering in brengen.
Lees meer over
PadelTennisLink in bioTilburgHoutenZeist