Geen reden tot zorg

Nederland officieel in recessie, maar dan wel de milde variant

Door Malini Witlox··Aangepast:
© ANP.Nederland officieel in recessie, maar dan wel de milde variant
RTL

We hebben officieel te maken met een recessie. De economie kromp namelijk voor het tweede kwartaal op rij, met 0,3 procent ten opzichte van vorig kwartaal. Huishoudens houden de hand op de knip en het handelssaldo (export minus import) daalde, aldus cijfers van het CBS.

Het gaat om een voorlopige berekening, 45 dagen na afloop van het kwartaal. De latere cijfers kunnen dus iets afwijken.

De consumptie van huishoudens daalde met 1,6 procent. We geven dus minder uit in onder meer winkels en horeca. De uitvoer en invoer van goederen en diensten daalde met 0,7 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Er wordt minder geëxporteerd.

In het eerste kwartaal kromp onze economie al met 0,4 procent.

Buurlanden

De Nederlandse krimp van 0,3 procent valt op in vergelijking met de economische ontwikkelingen in naburige landen. In België en in het Verenigd Koninkrijk groeide de economie met 0,2 procent, in Frankrijk steeg die zelfs met 0,5 procent. De Duitse economie stagneerde met een groei van 0 procent.

Nederland doet het dus minder dan de rest van Europa: "Maar dat heeft er ook mee te maken dat Nederland vroeger gepiekt heeft, de jaren na corona groeiden wij sneller", legt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen uit.

Milde verkoudheid

We hoeven ons geen zorgen te maken over deze recessie, meent hij. "Dit is geen zware recessie, dit is een hele andere crisis dan die van 2008. De ene recessie is de andere niet. We zitten niet in een situatie waarbij massa's bedrijven omvallen en mensen massaal hun baan kwijtraken. Je moet het zien als een milde verkoudheid. De patiënt is niet heel ziek."

De recessie is mild en misschien ook heilzaam, denkt hij. "Want iets minder vraag kan er ook voor zorgen dat de krapte op de arbeidsmarkt afneemt waardoor bedrijven geen nee hoeven te verkopen aan klanten."

Het is bijzonder dat de werkloosheid bij een recessie zo laag is. "De vergrijzing speelt daarbij een rol en het herstel na corona werkt door. Er zijn weinig bedrijven failliet gegaan dus die houden die mensen vast."

DNB: meer renteverhogingen nodig om inflatie onder controle te krijgen
Lees ook

DNB: meer renteverhogingen nodig om inflatie onder controle te krijgen

Personeelstekorten

Demissionair minister Micky Adriaansens wil kijken of het kabinet 'onnodige prijsstijgingen kan aanpakken'. "Mensen maken zich terecht zorgen over hoge (energie)prijzen. De consumptie van huishoudens is gedaald. Ik wil onderzoeken of er inkoopbeperkingen zijn die ervoor zorgen dat Nederlandse ondernemers duurder moeten inkopen en dus ook consumenten meer kwijt zijn."

Adriaansens wijst erop dat de middelen beperkt zijn omdat het kabinet demissionair is. Bovendien is er bij een recessie normaliter sprake van een hoge werkloosheid terwijl we nu juist met een personeelstekort te maken hebben.

"We zitten economisch in een bijzondere situatie. De fundamenten zijn goed. De werkloosheid is en blijft laag, de investeringen groeien dit jaar door."

Lees meer over
CBSRecessieEconomieGeldConsumentenvertrouwenZ link in bioLink in bio