Zonneparken vaker de dupe van koperdiefstal: '200 duizend euro schade'
Zonneparken zijn steeds vaker het slachtoffer van koperdiefstal. Dieven hebben het voorzien op het koper in de kabels onder de zonnepanelen. De schade kan oplopen tot in de tonnen. Reden voor de bedrijven om de beveiliging flink op te schroeven.
"Vorige week was het twee keer raak hier in Raalte. In de nacht van zondag op maandag braken dieven het slot van de poort open en reden ze met een auto het terrein op. Ze sneden de bekabeling tussen de panelen en de omvormers weg, kilometers lang. Daarin zit het koper", zegt Richard Jansman, directeur van Zonneweide Endona Torenallee in Raalte, tegen RTL Nieuws.
30 kilometer kabel
De diefstal werd snel ontdekt omdat het bedrijf dat de stroomproductie monitort, opmerkte dat er geen stroom meer werd geproduceerd. De poort werd voorzien van een nieuw, sterk slot. Maar twee dagen later kwamen de koperdieven terug. "Ze zijn waarschijnlijk over het metalen hekwerk geklommen om het van binnenuit te forceren. Het overgrote deel van de kabels dat nog niet was gestolen, werd doorgeknipt en meegenomen. Vrijwel alle kabels, zo'n dertig kilometer in totaal, is weg of kapot."
Edona Torenallee is een coöperatie van vrijwilligers die zich inzetten voor duurzame energie in de gemeente. Het bedrijf heeft geen winstdoelstelling en met de opbrengst steunen ze maatschappelijke doelen. De corporatie levert normaal gesproken 14 duizend kWh energie per dag, goed voor 800 à 900 huishoudens per jaar. Nu kunnen ze niets meer leveren. "Hopelijk wordt de schade snel hersteld en kunnen we over vijf weken weer leveren, want het productieverlies is 25 tot 30 duizend euro per maand."
2 ton schade
De schade aan het park is gigantisch, zegt Jansman van Zonneweide Endona Torenallee in Raalte. "De micro-omvormers zijn stuk en zo'n honderd zonnepanelen zijn beschadigd omdat de kabels kapot zijn of omdat de dieven er vermoedelijk overheen hebben gelopen. De schade ligt tussen de 150 duizend en 200 duizend euro. Gelukkig zijn we goed verzekerd, ook voor het productieverlies."
Om de kans op koperdiefstal in de toekomst te verkleinen, heeft Edona Toernallee geïnvesteerd in mobiele camerasystemen. "Dat is een grote kostenpost. Ik maak me zorgen of er nu nog wel genoeg geld overblijft voor de maatschappelijke doelen die we steunen. Toch raad ik iedere zonneparkeigenaar aan om beveiligingscamera's te plaatsen, want koperdiefstal bij zonneparken is schering en inslag."
Diefstal in het hele land
Koperdieven weten zonneparken in het hele land steeds beter te vinden. In mei dit jaar sloegen koperdieven toe op een zonnepark in het Friese dorp Vegelinsoord (Friesland). In diezelfde maand werd er in Deurne maar liefst honderd kilometer aan koperkabels ontvreemd. Door de koperdiefstal begin deze maand is zonnepark Vierverlaten in Groningen deze zomer voor de helft uitgeschakeld.
Dat merkt ook Rob Koster, directeur sales bij BouWatch, een bedrijf dat camerabeveiliging verzorgt voor bouwplaatsen, bedrijventerreinen en festivals. "De laatste maanden beveiligen we steeds meer zonneparken", vertelt hij.
"De beveiliging van die parken is niet altijd van het hoogste niveau. Het is meestal wel omheind met een metalen hekwerk en soms voorzien van beveiligingscamera's, maar dat zijn meestal camera's waarmee je beelden achteraf kunt bekijken. Dan zijn de dieven natuurlijk allang gevlogen."
In contact met de meldkamer
De camera's van BouWatch zijn verbonden met een meldkamer. Zodra een inbraak wordt gemeld, schakelen zij met een beveiligingsbedrijf of bellen ze de politie. Wat volgens Koster ook helpt, is een goed hekwerk. "Wij leveren die hekken zelf niet, maar er bestaan elektrische hekwerken waarbij een alarmsignaal afgaat zodra het hek wordt aangeraakt."
Solarif Group, adviseur in het verzekeren van zonnepanelen, merkt dat verzekeraars door het hoge aantal koperdiefstallen hogere eisen stellen aan de beveiliging van de parken. "Bijvoorbeeld op het gebied van hekwerken, camera's en meldkamers", zegt de woordvoerder.
Ook het Verbond van Verzekeraars ziet dat het een onderwerp is dat leeft bij verzekeringsmaatschappijen. "Zij willen de risico's minimaliseren. We zien dat de veiligheid op zonneparken op dit moment extra aandacht heeft", zegt woordvoerder Elias van Hees.
Extra investeringen
Verzekeraar Nationale Nederlanden bevestigt aan RTL Nieuws dat er wordt nagedacht over het verhogen van de preventie- en beveiligingseisen op de zonneparken. "We willen in overleg met eigenaren gaan kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat dieven niet ongestoord hun gang kunnen gaan. Dat vergt investeringen van de zonneparken, zoals camerabeveiliging", zegt woordvoerder Bas Kuik.
Het verhogen van de premie staat niet op de planning, zegt Kuik. "Als de schadelast uiteindelijk te hoog wordt, is dat misschien wel een optie."
Volgens Van Hees van het Verbond van Verzekeraars kan het per verzekeringsmaatschappij verschillen welke veiligheidseisen precies gesteld worden.
Aangifte
Gelukkig had Jansman de kleine lettertjes gelezen en krijgt hij alle schade van zijn verzekeraar vergoed. Want of de koperdieven gepakt worden, is nog maar de vraag. "We hebben aangifte gedaan. Het forensisch sporenonderzoek loopt nog, maar het heeft helaas nog niets opgeleverd."