Uitspraak rechtbank

Kabinet mag opvang drie derdelanders niet stopzetten

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPKabinet mag opvang drie derdelanders niet stopzetten
RTL

Drie zogeheten derdelanders die een rechtszaak hadden aangespannen tegen het demissionaire kabinet, hebben gewonnen. Het kabinet wilde hun opvang – net als die van de andere derdelanders – per 4 september beëindigen, maar daar steekt de rechtbank een stokje voor.

De drie vluchtten na de Russische inval uit Oekraïne. Ze worden derdelanders genoemd omdat ze in Oekraïne studeerden of werkten, maar een andere nationaliteit hebben. Twee van hen hebben de Indiase nationaliteit en een de Marokkaanse.

Europese bescherming 

Volgens de rechtbank in Roermond heeft het kabinet geen bevoegdheid om de tijdelijke bescherming van de drie te beëindigen. Omdat het om een Europese bescherming gaat, kan alleen de Europese Unie die beëindigen. Nederland kan daar niet zelfstandig van afwijken, vindt de rechtbank.

VluchtelingenWerk Nederland wil nu dat alle derdelanders voorlopig in Nederland mogen blijven. Het gaat in totaal om 2900 mensen, van wie er 700 asiel hebben aangevraagd. De rest moet van het kabinet binnen 28 dagen na komende maandag het land verlaten.

Ineens 3000 extra asielzoekers in september: speciale status Oekraïners vervalt
Lees ook

Ineens 3000 extra asielzoekers in september: speciale status Oekraïners vervalt

Er loopt nog wel een procedure bij de Raad van State. VluchtelingenWerk Nederland wil dat het kabinet opvang blijft bieden aan derdelanders totdat de hoogste bestuursrechter een definitief besluit heeft genomen. "De opvang van derdelanders intrekken zonder uitsluitsel over of Nederland dit mag doen is een recept voor chaos", zeg een woordvoerder.

'Gevolgen niet te overzien'

Ook denkt VluchtelingenWerk dat de gevolgen 'voor gemeenten, de asielketen en vooral voor derdelanders zelf' niet te overzien zijn als de bescherming nu wordt opgeheven en dat later moet worden hersteld.

Maar dat is het ministerie van Justitie en Veiligheid niet van plan. in een reactie zegt het ministerie dat de uitspraak van de rechter 'geen schorsende werking' heeft 'voor de gehele groep derdelanders'. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat tegen de uitspraak in beroep.

Eerder oordeelde de rechtbank in Rotterdam in een zaak van een derdelander uit Tanzania juist dat het kabinet wel bevoegd is om de opvangregeling van de Tanzaniaan stop te zetten.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
AsielzoekersVerblijfsvergunningOekraïneNederland