'Pijnlijke cijfers'

Onderzoek: aantal vrouwen in bestuursfuncties stijgt maar niet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Hollandse hoogte / Peter HilzOnderzoek: aantal vrouwen in bestuursfuncties stijgt maar niet
RTL

Het schiet nog niet echt op met het aantal vrouwen in de top van het Nederlandse bedrijfsleden. Bij 61 van de 88 beursgenoteerde bedrijven in ons land zit er nog altijd geen vrouw in de Raad van Bestuur. En dat terwijl er in het afgelopen jaar bij veertien van die bedrijven nieuwe bestuursleden werden benoemd.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Female Board Index 2023 waar NRC en de NOS over schrijven. Het aandeel vrouwen in Nederlandse bestuurskamers bedraagt nog altijd maar 15 procent. Toch doet geen enkel bedrijf iets wat niet mag: er zijn geen regels voor het aantal bestuursleden in de top van het Nederlandse bedrijfsleven.

Slechts vier nieuwe vrouwen

Nederland telt 88 beursgenoteerde bedrijven en in het afgelopen jaar kwamen er dertig bestuursfuncties vrij. Slechts vier gingen er naar een vrouw, terwijl er ook drie vrouwelijke bestuurders vertrokken. Zij gingen allemaal na één termijn weg.

"De kwestie heeft duidelijk onvoldoende prioriteit. Anders was het aandeel vrouwen bij recent aangenomen bestuurders wel toegenomen", zegt hoogleraar Corporate Governance Mijntje Lückerath-Rovers tegen NRC over de 'pijnlijke cijfers'. Zij stelde de index op en hoopt er bewustzijn bij het bedrijfsleven mee te creëren. "Bedrijven moeten erop worden aangesproken."

Aantal topvrouwen bij grote bedrijven blijft laag: 'Ze werken minder over'
Lees ook

Aantal topvrouwen bij grote bedrijven blijft laag: 'Ze werken minder over'

Lückerath-Rovers onderzocht niet alleen het aantal vrouwen in bestuursfuncties, maar ook het aandeel vrouwen in Raad van Commissarissen. Dat is een toezichthoudend orgaan dat ieder beursgenoteerd bedrijf heeft. Het aandeel vrouwen in deze raden is fors beter: 39 procent van de leden is vrouw. Vorig jaar was dat nog 38 procent.

Symbolische wet

In 2021 werd een wet geïntroduceerd die voorschrijft dat zeker 30 procent van de Raad van Commissarissen vrouw moet zijn. Het ging om symbolische wetgeving want op het moment dat de wet geïntroduceerd werd, was al ruim een derde van de toezichtraden vrouw.

Moet het kabinet niet ook een wet introduceren die bedrijven verplicht om meer vrouwen aan te stellen in de Raad van Bestuur? Lückerath-Rovers vindt van niet. "Er is onvoldoende draagvlak om zo’n regel door het parlement te krijgen. Velen willen geen overheidsbemoeienissen in het wervingsbeleid van de privésector."

Vrouwen verdienen nog altijd minder geld dan mannen. Ook als zij precies hetzelfde werk doen. Dat wordt de loonkloof genoemd.

Dijkgraaf: stagnatie is verontrustend

Demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Emancipatie) maakt zich zorgen over het niet langer toenemende aantal vrouwen in de top. Hij roept ondernemingen op om ambitieuzer te zijn met het aanstellen van vrouwen en zegt dat een volgend kabinet mogelijk met een wet moet komen.

"Ik vind de stagnatie van het aandeel vrouwelijke bestuurders verontrustend. Ik roep daarom alle grote bedrijven met klem op ambitieuze streefcijfers op te stellen voor de raden van bestuur. Ook roep ik op werk te maken van een plan van aanpak voor de realisatie van die streefcijfers."

Dijkgraaf ziet dat de raden van commissarissen wel al profiteren van nieuwe wetgeving. "Dat het percentage vrouwelijke commissarissen stabiel ruim boven het gewenste minimum van 33 procent ligt, is positief en een eerste indicatie van de werking van de topvrouwenwet."

Lees meer over
Bestuurlijke hervormingenArbeidsmarktArbeidsparticipatieFeminismeBeursgang