Raakt bescherming niet kwijt

'Derdelander' mag van Raad van State uitspraak in opvang afwachten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Derdelander' mag van Raad van State uitspraak in opvang afwachten
RTL

Een man uit Tanzania, die vluchtte vanuit Oekraïne, mag voorlopig in een gemeentelijke opvang blijven. Hij is een zogenoemde 'derdelander' die zijn recht op bescherming maandag kwijt dreigt te raken.

De man had een zaak bij de rechtbank in Rotterdam verloren en is in beroep gegaan bij de Raad van State. Tot de hoogste rechter uitspraak heeft gedaan, moet hij opvang blijven krijgen. Dat heeft de Raad van State gisteravond laat bepaald in een spoeduitspraak.

De uitspraak geldt in principe alleen voor deze man, 'maar is wel richtinggevend. Ieder ander die nu bij ons zou komen zou eenzelfde uitspraak krijgen', zegt de Raad van State.

Meerdere gemeenten laten derdelanders voorlopig blijven, ondanks opvangstop
Lees ook

Meerdere gemeenten laten derdelanders voorlopig blijven, ondanks opvangstop

De man uit Tanzania woonde met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne toen Rusland dat land binnenviel. Hij vluchtte naar Nederland en kreeg hier dezelfde bescherming als Oekraïners.

Bescherming stoppen

Het kabinet wil dat die bescherming voor 'derdelanders' maandag stopt. Zij dreigen dan de opvang te moeten verlaten en op straat te belanden. Ze moeten dan asiel aanvragen, en anders Nederland binnen 28 dagen verlaten.

De rechtbank in Rotterdam stelde de Staat eerder in het gelijk. De overheid had het recht om de bescherming te stoppen. De man is daartegen in beroep gegaan, maar daarmee zou hij maandag nog steeds op straat belanden.

Een demonstratie van derdelanders afgelopen weekend bij het gebouw van de iND in Den Haag.© Editorial / Arie Kievit
Een demonstratie van derdelanders afgelopen weekend bij het gebouw van de iND in Den Haag.

De Raad van State heeft daar in elk geval een stokje voor gestoken. In afwachting van een uitspraak blijft hij bescherming krijgen. "Ook betekent dit dat hij komende maandag de opvang niet hoeft te verlaten."

Het is niet bekend wanneer de Raad van State uitspraak doet over de status van de derdelander. De hoogste rechter verwacht op zijn vroegst in november uitspraak te doen.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Raad van StateVluchtelingenOorlog in OekraïneNederlandTanzania