'Gevoelige onderwerpen'

Poetin ontvangt Kim in ruimtevaartcentrum voor vermoedelijke wapenbesprekingen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zijn bezoek aan de Russische president Poetin afgerond. De Russische president wachtte Kim op bij het ruimtevaartcentrum Kosmodroom Vostotsjny waar de twee leiders elkaar de hand schudden.

In een korte verklaring voor de televisiecamera's zei Poetin dat hij de Noord-Koreaanse leider ontving in het nieuwe ruimtevaartcentrum in het verre oosten van Rusland, omdat Kim 'veel interesse heeft in raketwetenschap'. Kim meldde dat Noord-Korea de 'heilige strijd' van Rusland steunt. 

Wat er achter gesloten deuren is besproken is niet bekend, maar alom wordt er van uitgegaan dat het onder meer ging over wapenleveranties van Noord-Korea aan Rusland. Rusland heeft in zijn oorlog in Oekraïne te kampen met een steeds nijpender gebrek aan munitie. Noord-Korea zou munitie willen en kunnen leveren in ruil voor voedselhulp of geavanceerde militaire kennis.

Veel meer waard

Over dat laatste bestaan wel twijfels, omdat de technologie waar Noord-Korea op uit zou zijn -kernonderzeeërs-  veel meer waard zou zijn dan de munitie die het land te bieden heeft. 

Kim Jong-un en Vladimir Poetin: wie heeft wie het hardst nodig?
Lees ook

Kim Jong-un en Vladimir Poetin: wie heeft wie het hardst nodig?

Een woordvoerder van het Kremlin wilde alleen kwijt dat Noord-Korea en Rusland samenwerken over 'gevoelige onderwerpen, die beter niet openbaar gemaakt kunnen worden'. 

Gepantserde trein

Kim arriveerde gisteren in een gepantserde privétrein in Rusland.  

Kim verlaat Noord-Korea zelden. Dit is de eerste keer sinds het uitbreken van de coronapandemie dat hij naar het buitenland reist. De laatste keer dat Kim buiten zijn landsgrenzen kwam was in 2019, toen hij naar Vladivostok ging voor een gesprek met Poetin.

Lees meer over
Vladimir PoetinKim Jong-unOorlog in OekraïneRuslandNoord-Korea