Dumping

EU onderzoekt illegale staatssteun voor Chinese elektrische auto's

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPEU onderzoekt illegale staatssteun voor Chinese elektrische auto's
RTL

De Europese Commissie gaat onderzoeken of China elektrische auto's met subsidie onder de kostprijs verkoopt en zo 'dumpt' op de Europese markt. Als dat zo blijkt te zijn, is dat oneerlijke concurrentie waar Europese fabrikanten last van hebben.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie kondigde het onderzoek aan in haar jaarlijkse 'troonrede'. De EU zou kunnen besluiten tot strafmaatregelen.

Wereldmarkt overspoeld

"De wereldmarkt wordt overspoeld door goedkopere Chinese elektrische auto's", constateert Von der Leyen. De prijs wordt volgens haar kunstmatig laag gehouden met enorme staatssubsidies. "Dat verstoort onze markt".

Frankrijk dringt al lang erg aan op zo'n onderzoek naar dumping door China. Maar Duitsland stribbelde tegen, omdat het een handelsoorlog met China vreest. Het Duitse bedrijfsleven, ook de autobranche, is nauw verstrengeld met het Chinese.

Chinese elektrische auto maakt opmars: 'De kaarten worden opnieuw geschud'
Lees ook

Chinese elektrische auto maakt opmars: 'De kaarten worden opnieuw geschud'

Inmiddels komt in Europa bijna 8 procent van de verkochte elektrische auto's uit China. Dat komt niet alleen door mogelijke concurrentievervalsing door staatsteun. Ook speelt mee dat China nooit een grote traditionele auto-industrie heeft gehad, waardoor de nieuwe autofabrieken in het land vanaf het begin helemaal kunnen worden ingericht voor elektrische auto's.   

Lees meer over
Elektrische autoChina