Eerste bezoek in vier jaar

Bezoek Kim aan Poetin bekroond met geweer en handschoen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© APBezoek Kim aan Poetin bekroond met geweer en handschoen
RTL

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un blijft nog een paar dagen in Rusland. Hij is op bezoek bij de Russische president Vladimir Poetin. De ontmoeting tussen de twee leiders wordt nauwlettend in de gaten gehouden door westerse inlichtingendiensten, omdat Noord-Korea mogelijk munitie wil leveren aan Rusland.

Het bondgenootschap tussen de twee leiders werd opnieuw bevestigd toen Kim een geweer aan Poetin cadeau deed en de Russische president aan de Noord-Koreaanse leider een handschoen gaf van een ruimtepak dat in de ruimte is geweest.

Schending internationaal recht

Mocht Pyongyang inderdaad munitie gaan leveren aan Moskou, dan zal er sprake zijn van schending van het internationaal recht, meldt het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Een resolutie uit 2009 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft het kopen van wapens van Noord-Korea verboden. Aangezien het verbod van de Veiligheidsraad komt, is het bindend voor alle VN-leden. Dat geldt ook voor Rusland, dat een permanente zetel in de Veiligheidsraad heeft.

Kim Jong-un en Vladimir Poetin tijdens een bezoek aan een lanceerbasis van het Russische ruimteagentschap Roskosmos.© AP
Kim Jong-un en Vladimir Poetin tijdens een bezoek aan een lanceerbasis van het Russische ruimteagentschap Roskosmos.

Voorafgaand aan de uitwisseling van cadeaus zouden de beveiligers van Kim minutenlang bezig zijn geweest met het desinfecteren van de stoel waar de leider op zou komen te zitten.

Een eerste stoel zou zelfs zijn afgewezen door Kims entourage, meldt persbureau Reuters. Een tweede identieke stoel werd volledig schoongemaakt door de beveiligers, die witte handschoenen droegen.

Laatste bezoek in 2019

Het is de eerste keer in vier jaar tijd dat de Noord-Koreaanse leider zijn land verlaat. De laatste keer was in 2019, toen hij ook een bezoek aan buurland Rusland bracht.

Noord-Korea wil in ruil voor wapens voedselhulp krijgen van Rusland. Het meest geïsoleerde land ter wereld kampt al lange tijd met een enorm voedseltekort en een groot deel van de bevolking lijdt honger.

Poetin heeft tijdens het bezoek van Kim ook een uitnodiging aanvaard om de volgende keer Noord-Korea te bezoeken. De huidige ontmoeting tussen de twee leiders zie je in deze video:

Het is één van de zeldzame momenten waarop de Noord-Koreaanse leider zich in het buitenland waagt.
Lees meer over
Kim Jong-unVladimir PoetinStaatsbezoekenRusland