Geen gezoem op het gazon: waar zijn de insecten?
Is het bij jou thuis in de tuin of op het balkon ook zo stil? Hoor je geen gezoem of gefladder om je heen? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er dit jaar maar weinig insecten zijn. Het is zelfs het slechtste jaar voor de dagvlinder sinds 1990. Komt dit nog goed?
Niet alleen de vlinders hebben een slecht jaar. Met de bijen gaat het ook helemaal niet goed. Uit onderzoek van de Wageningen University blijkt dat een kwart van alle bijenvolken de afgelopen winterperiode niet heeft overleefd.
Bestuivingswetenschapper Constant Swinkels van de Radboud Universiteit maakt zich zorgen. "De aantallen vlinders en zweefvliegen die we nu tellen zijn wel even schrikken", zegt hij tegen Editie NL. "Als de aantallen achteruit lopen, is het risico dat de insectengemeenschap kleiner wordt. Hierdoor kunnen er minder planten bestoven worden. Dat de alarmbellen afgaan nu de insectenpopulatie lijkt te krimpen is wat mij betreft terecht."
Het zijn namelijk niet alleen de bijen die zorgen voor bestuiving. Het is daarom belangrijk dat ook andere insectensoorten overleven. "Vlinders, hommels, wespen, sommige soorten vliegen en zelfs keversoorten bezoeken bloemen en zorgen voor bestuiving."
Uit tellingen van de Vlinderstichting blijkt dat het de afgelopen dertig jaar niet eerder zo slecht ging met de dagvlinder. "Sombere berichten over de dagvlinders dit voorjaar en we zien het aantal nog verder onder het gemiddelde zakken nu, in begin juni."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Er is volgens de Vlinderstichting altijd wel een dip in juni, al lijkt het dit jaar wel erger dan andere jaren. Dat komt door de zeer droge zomer en nazomer die we afgelopen jaar gehad hebben. "De soorten die nu slecht presteren zijn allemaal in het najaar rups en hebben toen zwaar te lijden gehad onder de droogte", laat de stichting weten.
De gevolgen van de afnemende aantallen zijn niet alleen in de tuin of op het balkon te merken. Vooral fruittelers hebben er erg veel last van. "De afname van het aantal insecten is een probleem, want als ze niet komen is er geen fruit", zegt fruitteler Wessel van Olst tegen Editie NL. "Een goede bestuiving zorgt voor een betere kwaliteit van vruchten." Daarom leent Van Olst elk jaar in het voorjaar honingbijen van een imker. "Die bijen krijgen hulp van solitaire bijen en zweefvliegen en af en toe een vlinder. Hopelijk komt het niet zover dat we zelf met de hand moeten gaan bestuiven."
Eitjes
De Vlinderstichting denkt dat het, onder de juiste omstandigheden, met de populatie nog wel goed kon komen. "Omdat ze erg veel eitjes kunnen afzetten kunnen ze ook snel herstellen, maar dat is afhankelijk van de omstandigheden de rest van het jaar. Soorten als klein geaderd witje en klein koolwitje kunnen een slecht jaar waarschijnlijk wel hebben."
Bestuivingsonderzoeker Swinkels adviseert om vooral te zorgen voor veel bloemen en planten in de tuin en een waterstroom aan te leggen. "De planten zelf zorgen voor opties om te bestuiven, en ze bieden ook schaduw waar de insecten even kunnen afkoelen. Het water zorgt voor genoeg vocht voor de insecten."