Wout van Aert verlaat Tour de France

Kan partner nog de hort op als bevalling nadert? 'Alleen alcoholvrij'

·Aangepast:
© Getty ImagesKan partner nog de hort op als bevalling nadert? 'Alleen alcoholvrij'
RTL

Wout van Aert heeft bekendgemaakt de Tour de France vroegtijdig te verlaten. De wielrenner gaat terug naar België omdat zijn vrouw op het punt van bevallen staat, en hij wil de geboorte van zijn kind niet missen. Wat voor afspraken maken stellen hier doorgaans over in aanloop naar de bevalling? "Mijn man kwam tien minuten te laat."

Van Aert zou vandaag van start gaan in de 18e etappe, maar heeft besloten de Tour de France te verlaten. Hij mist daardoor de laatste dagen. "Ik heb altijd voor mezelf voor ogen gehad dat ik naar huis zou gaan als mijn vrouw aangaf dat ze me nodig had. Die tijd is gekomen", zegt de Jumbo-Visma-wielrenner.

Stand-by op werk

Veel stellen hebben hier thuis duidelijke afspraken over, blijkt uit reacties die Editie NL krijgt op een oproep. "Ik ben 38 weken zwanger en mijn man werkt gewoon, maar hij staat op stand-by. Zijn werk is dus op de hoogte", schrijft Linni Hosang van der Velde. "Mijn man werkt op vijftien minuten afstand van huis. Dat scheelt ook."

Wout van Aert verlaat Tour de France vanwege geboorte kind
Lees ook

Wout van Aert verlaat Tour de France vanwege geboorte kind

Kelly Meijers is zeven weken geleden bevallen. "Mijn man is werkzaam in de IT. Zijn bedrijf had het geniale idee om hem nog naar Engeland te sturen, maar gelukkig heeft hij nee gezegd. Hij heeft de laatste weken vanuit huis gewerkt om voor mij te zorgen, omdat ik ook een zware zwangerschap had." 

Maar niet bij iedereen ging het goed. "Mijn man ging toen ik 39 weken en vijf dagen zwanger was gewoon werken, op 500 kilometer afstand", vertelt Inge van Egmond. "Ik zou hem bellen als de weeën begonnen." Toen hij op zijn bestemming aankwam was het al zover: Inge vroeg hem om terug te komen. "Helaas was hij tien minuten te laat. Inmiddels is het ruim 18 jaar geleden, en hij krijgt het nog regelmatig van zijn zoon te horen."

Vijf weken in de buurt blijven

Waar doe je als stel verstandig aan? Verloskundige Beatrijs Smulders krijgt er vaak vragen over. "Een bevalling is niet te plannen. Er is natuurlijk een uitgerekende datum, maar dat zegt lang niet alles", vertelt ze aan Editie NL. "Tijdens de termijnecho kunnen we zien hoe het ervoor staat, maar je weet nooit precies wanneer de baby komt. Daarbij spelen veel factoren mee, zoals de rijping van de placenta en het moment van de conceptie. Ook erfelijkheid speelt een rol: sommige vrouwen dragen langer of korter om genetische redenen." 

Ze geeft toekomstige ouders altijd een advies mee. "In principe zijn er – en hierbij heb ik het over de normale situaties – vijf weken waarin de vrouw kan bevallen. Vanaf drie weken vóór de uitgerekende dag, de 37e week dus, tot twee weken na die datum." 

Die weken kun je als partner volgens Smulders maar beter niet te ver weg zijn. "Het zijn ook de weken dat de verloskundige in de buurt moet zijn. Voor partners geldt dezelfde regel, als je samen de bevalling mee wil maken." 

Alcoholgebruik

Sommige stellen maken ook afspraken over het alcoholgebruik van de partner in aanloop naar de bevalling. "Mijn man dronk vanaf de 37e week alleen nog alcoholvrij", laat Tirza Hoogvorst-Schopman via de oproep weten. "Wat een straf voor hem: ik beviel pas na ruim 41 weken." 

Verloskundige Smulders kan er kort over zijn: "Je wil natuurlijk gewoon dat je partner nuchter is bij de bevalling, want als zwangere kan je moeilijk luchtjes verdragen. Maar bij de meeste partners zit dat wel goed, die zijn ontzettend toegewijd. Het is toch een moment waar je negen maanden met elkaar naar hebt toegeleefd." 

Lees meer over
BevallingZwangerschapGynaecologieBabyOuderschapRelatieEditie NL Link in bio