Alpaca's aangevallen door honden, eentje dood: 'Gaat door mijn hart'
Hard gegil klonk maandag op de Gooische Alpacaboerderij in Eemnes. Toen eigenaar Marco Groot een kijkje nam, schrok hij zich te pletter. Twee honden hingen aan het achterwerk van een alpaca. Het was niet het enige dier dat te grazen werd genomen: zeker zeven alpaca's raakten gewond, waarvan vier ernstig. Een zwangere alpaca is uit haar lijden verlost.
In eerste instantie dacht de eigenaar dat het ging om twee wolven, maar het bleken husky's te zijn. Groot ging de honden te lijf met een bezem, maar het weerhield de dieren er dus niet van om meerdere alpaca's te verwonden.
Tot dusver overleed één dier, maar het kan zomaar dat het daar niet bij blijft. Een andere zwangere alpaca is er zo ernstig aan toe dat haar lot nog onzeker is, zegt Francis Kallenbach, die bij de Gooische Alpacaboerderij helpt. En weer een andere heeft zulke erge verwondingen aan haar poot dat het niet zeker is of ze die kan behouden.
Bloed in hun bek
De 'horrorsituatie', zoals Kallenbach omschrijft, heeft in totaal iets meer dan een kwartier geduurd. "De honden hadden allemaal bloed in hun bek." Gisteravond bekeek ze de camerabeelden van het voorval. "Op een gegeven moment lag er een alpaca aan de andere kant van de weide, die was in zijn nek gegrepen."
Hoe de honden op het boerderijterrein zijn gekomen, is niet helemaal duidelijk. Volgens Kallenbach lijkt het erop dat ze zelf aan de klink van het hek op hun eigen terrein zijn gaan hangen, die vervolgens openging. Toen zijn ze richting de weilanden met alpaca's gerend.
Eerder gebeurd
Het blijkt niet de eerste keer dat de honden – die inmiddels in beslag zijn genomen voor onderzoek – op jacht gingen. "We zijn gisteravond door een manege gebeld waar de honden ook bezig zijn geweest", zegt Kallenbach. Daar konden de husky's niet of nauwelijks schade aanrichten. "Ze kregen daar niet echt de kans voor, want paarden zijn sterk. Maar alpaca's kunnen zichzelf niet goed verdedigen."
Dat de honden vaker op jacht zijn gegaan, is volgens ervaren hondenspecialist Arnoud Busscher niet gek. Sommige honden hebben een zogeheten jachtdrift en husky's zijn geen uitzondering. "Dat is erfelijk bepaald. Met name rennende dieren wakkeren de jachtlust aan."
Zo is er kans dat honden met een sterke jachtdrift niets doen als ze langs een weiland met stilstaande schapen lopen. "Maar die alpaca's zullen ongetwijfeld in beweging zijn gekomen." Dat heeft de drang om te jagen getriggerd. "En dan bereik je een hond ook niet meer, je kunt dan geen contact meer maken en het dier stoppen."
Niet te veranderen, wel te voorkomen
De jachtdrift valt niet weg te nemen, omdat die nu eenmaal erfelijk bepaald is. Volgens Busscher kun je wel voorkomen dat de jachtdrift de hond aanzet tot een bloedige aanval. "Je kunt eerst kijken of je zelf die jachtdrift bij je hond kunt aanwakkeren."
Bijvoorbeeld met een bal, want sommige honden zien dat al als prooi. "Dat zie je op het moment dat je de bal voor de hond houdt. Dan krijgt-ie grote ogen en doet hij zijn poten vooruit."
Aandacht vasthouden
Wat je vervolgens kunt doen, is zo'n bal of speeltje erbij pakken als je in een situatie komt waar de jachtdrift kan worden aangewakkerd. "Je kunt dan de aandacht vasthouden met die bal of dat speeltje, zodat de hond daarop focust en niet op iets anders."
Busscher benadrukt dat het kán werken, maar het hoeft niet. Dan nog is het zaak om te kijken naar de omgevingsfactoren, iets wat de specialist steevast doet tijdens zijn begeleiding. "Bij de husky's had ik bijvoorbeeld gezien dat ze kunnen ontsnappen en achter de alpaca's aan kunnen gaan. Dan had ik dat gemeld."
Spijtbetuiging
Dat zijn natuurlijk allemaal dingen die vooraf hadden moeten gebeuren. Voor de alpaca's van de boerderij in de buurt is het nu te laat. Eén van de hondeneigenaren belde vanochtend om zijn spijt te betuigen. "Hij leek oprecht, maar hoopte wel dat hij zijn honden terug zou krijgen. Hij vond ook dat alles te negatief wordt neergezet, terwijl ik denk: het is wat het is", zegt Kallenbach.
Voorlopig blijft de alpacaboerderij dicht. "De dieren zijn zo van slag", zegt Kallenbach. "Eerst leggen we de aandacht even op het verbeteren van hun situatie en dan kijken we verder. We bouwen het langzaam op."
Inmiddels stromen de steunbetuigingen binnen. "Het helpt wel, maar je draait het niet terug. Dit verlies gaat door mijn hart."