Verbazing in Groot-Brittannië

Deze vogelsoorten zijn 'per ongeluk' in Nederland aan komen waaien

·Aangepast:
Deze vogelsoorten zijn 'per ongeluk' in Nederland aan komen waaien
RTL

Verbazing bij Britse vogelspotters toen daar deze week een groep Canadese zangvogels werd gespot. De vogels zijn door storm Lee de Atlantische Ocean letterlijk aan komen waaien. Eigenlijk komen ze helemaal niet in Groot-Brittannië voor. Ook in Nederland komen er op die manier ook weleens 'per ongeluk' vogels terecht.

De vogels die in Groot-Brittannië belandden zijn soorten die vooral in Noord-Amerika voorkomen, zoals de Baltimore Troepiaal, de Brilparulazanger en de Canada Warbler. Inmiddels zijn er zeker zestien vogelsoorten gespot die niet in Engeland of Ierland thuishoren.

Spotters in extase: Canadese vogels belanden in Engeland door storm Lee
Lees ook

Spotters in extase: Canadese vogels belanden in Engeland door storm Lee

Ook in Nederland komt dit weleens voor, weet Hanne Tersmette-Strijland van Vogelbescherming Nederland. "Vooral jonge vogels uit het oosten, bijvoorbeeld uit Azië, kunnen hier terechtkomen", zegt ze tegen Editie NL.

Dat kan door het weer komen. "Vogels kunnen daardoor uit koers raken. Vooral jonge, onervaren vogels hebben daar last van. De meeste vogels die vanuit Scandinavië naar Nederland komen wachten op het goede moment, tot ze een beetje wind in de rug hebben. Maar als er dan een verandering is, kan de route veranderen." Ook verdwalen vogels weleens doordat de de weg niet goed kennen.

Hanne Tersmette-Strijland van Vogelbescherming Nederland.© Editie NL
Hanne Tersmette-Strijland van Vogelbescherming Nederland.

'Nieuwe' vogels

Vogelsoorten die in ons land zijn beland:

  • De bladkoning broedt voornamelijk in Rusland en Siberië, maar zien we tijdens de vogeltrek ook weleens in Nederland.
  • De steppekiekendief – die broedt in Zuidoost-Europa en Centraal-Azië – wordt steeds vaker gespot.
  • De blauwstaart zien we binnen Europa veel in Finland, maar als ze veel jongen groot hebben gebracht laten ze zich ook in Nederland zien.

We zien steeds vaker vogels hier die we vroeger niet zagen, gaat Tersmette-Strijland verder. "Je ziet dat de broedgebieden en overwinteringsgebieden toch wat veranderen."

Een probleem hoeft dit niet te zijn. "Zolang er voedsel is, zoals insecten, kunnen vogels overleven."

Lees meer over
Vogelbescherming NederlandVogelDierenEditie NL Link in bio