In de knel met je energierekening? Bij dit fonds kun je hulp vragen
Arme huishoudens met een hoge energierekening kunnen vanaf vandaag aankloppen bij een speciaal noodfonds. Let op: niet iedereen komt in aanmerking voor de steun.
Het fonds, Tijdelijk Noodfonds Energie genaamd, geldt voor de periode van oktober vorig jaar tot en met maart 2023. Huishoudens met een krappe beurs en hoge energierekening kunnen zich op deze website melden bij het fonds. Voor de steun wordt overgemaakt, wordt eerst gecheckt of de aanvrager er wel recht op heeft.
Het fonds is er namelijk alleen voor huishoudens die ondanks de overheidsmaatregelen zoals het prijsplafond nog steeds in de problemen dreigen te komen. Huishoudens met een hoog inkomen komen dus in ieder geval niet in aanmerking.
Als eerste voorwaarde geldt dat een huishouden maximaal twee keer zo veel bruto inkomen heeft als het bruto sociaal minimum. Voor een alleenstaande ligt het maximumbedrag op 2.980 euro per maand, voor een huishouden met meer dan één volwassene ligt de lat op 4180 euro. De bedragen zijn inclusief 8 procent vakantiegeld.
Andere compensatiemaatregelen van de overheid, zoals de energietoeslag voor lage inkomens, tellen niet mee als inkomen bij de berekening.
Hoogte van je rekening
Vervolgens wordt er gekeken naar de hoogte van je energierekening. Alleen huishoudens waarvan de energierekening 10 procent of meer bedraagt van het bruto inkomen, kunnen zich bij het fonds melden.
Hier zit overigens nog een trapje in, om te zorgen dat er geld gaat naar huishoudens die het het hardst nodig hebben. Bij huishoudens die 160 tot 200 procent van het sociaal minimum aan inkomen hebben, moet de energierekening minimaal 13 procent van het totale inkomen zijn.
Een deel vergoed
De steun bestaat eruit dat het noodfonds het deel van je energierekening vergoedt dat boven de 10 of 13 procent ondergrens zit. Stel dat je als stel een bruto-inkomen hebt van 2.000 euro en een energierekening van 250 euro, dan krijg je dus 50 euro vergoed.
Het fonds is een initiatief van twee hulporganisaties voor mensen met schulden, SchuldenLabNL en de Nederlandse Schuldhulproute (NSR) en vier energiebedrijven. Het gaat om Eneco, Vattenfall, Essent en Green Choice.
Verder hebben Shell Energy, BudgetThuis, ENGIE, Pure Energie en Clean Energy een financiële bijdrage geleverd. In totaal gaat het om een bedrag van 24,5 miljoen euro.
Overheid draagt ook bij
Dat bedrag is verdubbeld door minister voor Armoedebeleid Carola Schouten. Zij is blij met het initiatief, omdat ze zoveel mogelijk wil voorkomen dat mensen in de stress komen doordat ze hun energierekening niet kunnen betalen.
Het fonds hoopt dat er nog meer geld van bedrijven komt, aldus kwartiermaker Lodewijk Asscher. Als dat gebeurt, stort de overheid ook nog geld bij, al is die steun niet onbeperkt. Schouten heeft beloofd het fonds voor maximaal 50 miljoen te subsidiëren.
Het energienoodfonds gaat niet toereikend zijn om alle mensen in energiearmoede te helpen, zie je in deze video: