Eis 200.000 euro afgewezen

Mengen as na crematie kost medewerkster DELA de kop

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPMengen as na crematie kost medewerkster DELA de kop
RTL

Uitvaartverzorger DELA mocht een medewerkster op straat zetten die betrokken was bij het mengen van as van twee gecremeerde lichamen. Na het incident raakte de arbeidsverhouding door de opstelling van zowel de werkgever als de werknemer 'totaal ontwricht'.

Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Den Haag.

Vermenging as

De 55-jarige vrouw werkte 20 uur per week bij uitvaartverzorger DELA. Op een dag in oktober 2021 voerde zij met een assistent twee crematies uit. Volgens het protocol moeten beide werknemers voor de nieuwe crematie controleren of de resten van de vorige crematie zijn geruimd.

Na de tweede crematie bleken er echter nog asresten van de eerste overledene in de as-trechter te zitten. Daardoor raakte as van de twee overledenen door elkaar heen.

Waarschuwing

DELA stelde de betrokken families op de hoogte van het incident, en liet een onderzoek uitvoeren. Omdat de medewerkster vóór de tweede crematie de as-trechter niet had gecontroleerd, kreeg zij een officiële waarschuwing en een lage jaarbeoordeling.

In de weken erna begon de medewerkster te protesteren tegen die maatregelen. Zij erkende haar fout, maar wees ook op de verantwoordelijkheid van de assistent en de tekortschietende procedures en techniek. De vrouw voelde zich geslachtofferd en buitenproportioneel gestraft. Eind die maand meldde zij zich ziek.

'Doofpotcultuur'

DELA maande de medewerkster de zaak te laten rusten, maar zij deed het tegendeel. Zo werd de verhouding tussen de werknemer en -gever steeds onaangenamer. De vrouw verweet de uitvaartorganisatie uiteindelijk onder meer een 'doofpotcultuur, waarbij een angstcultuur, intimidatie en machtsmisbruik een belangrijke rol spelen'.

DELA vond op haar beurt juist dat de medewerkster, haar partner en haar advocaat op ramkoers waren gaan liggen. Nadat gesprekken en externe bemiddeling waren mislukt, bood de uitvaartorganisatie de vrouw in mei 2022 een vertrekpremie van 20.000 euro. Daarmee ging zij niet akkoord. Volgens haar had zij door het voorval een trauma en burn-out gekregen, en was het voorstel onvoldoende.

Naar de rechter

Uiteindelijk stapte DELA in juli 2022 naar de rechter om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden. Volgens de werkgever was dat noodzakelijk geworden door haar fout tijdens de crematie, haar overtrokken reactie op de waarschuwing en de verstoorde arbeidsverhouding. De werkgever wilde de vrouw geen cent aan ontslagvergoeding meer betalen.

Volgens de vrouw mocht DELA haar niet ontslaan, omdat zij tijdens haar werkzaamheden in de war zou zijn geweest van een eerder incident waarbij botresten van een eerdere crematie niet waren geruimd.

Voor het geval de arbeidsovereenkomst wel zou worden ontbonden, eiste zij een transitievergoeding van zo'n 7500 euro, doorbetaling tijdens de opzegtermijn, enkele andere vergoedingen en een schadevergoeding wegens onterecht ontslag van 200.000 euro.

Toestemming ontslag

Uit een vandaag openbaar geworden uitspraak blijkt, dat de Haagse kantonrechter DELA toestemming heeft gegeven de vrouw te ontslaan.

​​​​​​​Geen salaris voor werknemer die verkeerd lichaam cremeerde
Lees ook

​​​​​​​Geen salaris voor werknemer die verkeerd lichaam cremeerde

De rechter vindt in de eerste plaats dat DELA de vrouw terecht een officiële waarschuwing gaf, omdat zij nu eenmaal fouten had gemaakt tijdens de crematies. Dat mogelijk ook haar collega fouten maakte, of de procedures en de techniek te wensen overlaten doet daaraan niets af.

Toch zijn volgens de kantonrechter de fouten van de vrouw en haar overtrokken reactie op de berisping geen goede redenen om haar op straat te zetten. De verstoorde arbeidsverhouding is dat echter wel. "Het incident is uitgegroeid tot een onoverbrugbaar conflict waarbij het vertrouwen over en weer weg is."

Pittige kritiek

De uitspraak bevat pittige kritiek op de opstelling van zowel de werkgever als de werknemer, die leidde tot 'totaal ontwrichte verhoudingen'. Zo benadrukt de kantonrechter dat DELA steken liet vallen, bijvoorbeeld door niet in te gaan op de terechte kritiekpunten van de medewerkster.

Aan de andere kant wordt in de uitspraak geconstateerd dat de vrouw niets deed om de situatie te de-escaleren. De kantonrechter zegt zelfs te vermoeden dat de vrouw, haar partner en haar advocaat 'het conflict hebben uitvergroot wellicht om zo een hoge vergoeding af te dwingen'. Daarbij speelt mee dat zij dreigden om de incidenten rond as-vermenging aan de grote klok te gaan hangen.

Geen 200.000 euro

Uiteindelijk concludeerde de kantonrechter dat zowel de werknemer als de werkgever zich niet schuldig hadden gemaakt aan 'ernstig verwijtbaar' gedrag.

Dat betekent dat de medewerkster recht heeft op de doorbetaling van salaris tijdens de opzegtermijn en een transitievergoeding van 7500 euro. DELA hoeft haar echter niet de ontslagpremie van 200.000 euro en andere vergoedingen te betalen.

Lees meer over
DelaOntslagCrematie