Vooruitzicht

Centraal Planbureau: in 2024 meer mensen onder armoedegrens

Door RTL Z··Aangepast:
© Copyright: ANP / Hollandse Hoogte / Sabine JoostenCentraal Planbureau: in 2024 meer mensen onder armoedegrens
RTL

Het Centraal Planbureau verwacht dat volgend jaar aanzienlijk meer huishoudens onder de armoedegrens terecht komen. Door het wegvallen van tijdelijke steunmaatregelen stijgt het aantal mensen in armoede volgend jaar van ongeveer 815.000 naar bijna 1 miljoen, waaronder 230.000 kinderen.

Dat staat in de voorjaarsraming van het CPB. In doorsnee gaan huishoudens er dit jaar 0,2 procent op achteruit. in 2024 zou de koopkracht dan weer met 2 procent kunnen stijgen.

"We zien herstel van koopkracht nu de inflatie daalt en de loongroei aantrekt. Maar door het wegvallen van tijdelijke overheidssteun stijgt komend jaar het aantal mensen onder de armoedegrens juist weer. Daarnaast zien we ook het overheidstekort de komende jaren verder oplopen. Dat pleit voor veel gerichtere steun dan nu het geval is", aldus CPB-directeur Pieter Hasekamp.

Armoede

De armoede zal volgend jaar fors toenemen, omdat maatregelen die he afgelopen jaar zijn genomen om dat te voorkomen vooral tijdelijk zijn. Denk daarbij aan de energietoeslag die via de gemeenten wordt verstrekt en de tijdelijke verhoging van de zorgtoeslag.

Als dat soort maatregelen wegvallen, dreigen veel meer mensen alsnog door de armoedegrens te zakken. Het aantal kinderen dat in armoede opgroeit stijgt zonder nieuwe maatregelen naar 7,1 procent. 

"Er is dus werk aan de winkel voor het kabinet", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Dat heeft eerder al beloofd te gaan kijken welke gerichte maatregelen nodig zijn om ook in 2024 mensen te helpen die door het ijs driegen te zakken. Dat 180.000 mensen door de armoedegrens dreigen te zakken laat wel zien dat voor sommige groepen koopkrachtsteun echt nodig blijft."

Goedkopere energie

Dat de koopkracht dit jaar aardig op peil blijft, heeft vooral te maken met de sterk gedaalde energieprijzen, die namen vorig jaar een gigantische hap uit de portemonnee van vrijwel ieder huishouden. Ook de lonen beginnen wat harder te stijgen, waardoor een deel van de inflatie wordt goedgemaakt.

Ondanks alle problemen groeit de economie dit jaar naar verwachting nog wel, met 1,6 procent. Ook voor volgend jaar verwacht het CPB een economische groei van 1,4 procent. 

Voorjaarsraming

De voorjaarsraming van het CPB, Centraal Economisch Plan (CEP) genaamd, is van belang voor het kabinet. Die werkt momenteel aan de Voorjaarsnota, waarbij nog eventuele aanpassingen aan de begroting voor dit jaar gedaan kunnen worden.

Hoe pessimistischer de uitkomsten van de voorjaarsraming, hoe ingewikkelder het maken van een sluitende tussenbegroting. Als de overheidsfinanciën echt uit het lood dreigen te raken moet het kabinet wellicht zelfs gaan bezuinigen. 

Meevaller: Nederland krijgt ruim half miljard terug van Brussel
Lees ook

Meevaller: Nederland krijgt ruim half miljard terug van Brussel

Lees meer over
CPBVoorjaarsnotaBegrotingInflatieOverheidsfinanciënEditie NL Link in bio