In 9 jaar

Ben van Beurden verdiende meer dan 100 miljoen euro bij Shell

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© ANPBen van Beurden verdiende meer dan 100 miljoen euro bij Shell
RTL

Voormalig Shell-topman Ben van Beurden kan met tevredenheid de balans opmaken van zijn negen jaar aan het roer bij de olie- en gasgigant. In totaal verdiende hij meer dan 100 miljoen euro sinds 2014. In 2022, zijn laatste jaar als ceo, doorbrak hij de magische grens door 11,4 miljoen euro te verdienen. Voor dat bedrag moet iemand met een modaal jaarsalaris 285 jaar werken.

Van Beurden kreeg een jaarsalaris van 1,42 miljoen Britse pond (tegen de huidige koers zo'n 1,6 miljoen euro). Maar zijn basissalaris is maar een klein deel van het totaal dat Van Beurden kan bijschrijven, blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van Shell.

Shell boekt hoogste winst in 115 jaar: ruim 36 miljard euro
Lees ook

Shell boekt hoogste winst in 115 jaar: ruim 36 miljard euro

Daar komen namelijk nog wat extraatjes bovenop, zoals een verhuisvergoeding en reiskostenvergoedingen, van 490.000 pond. Met een bijdrage aan zijn pensioenpot van 284.000 pond, komt het totaal aan 'vaste beloningen' op 2,2 miljoen pond.

Grote klapper

De echte grote klapper zit hem dan ook in de bonussen. Van Beurden kreeg nog een bonus van 2,6 miljoen omdat het bedrijf in 2022 uitstekende resultaten heeft geboekt. Tel daar nog eens 4,9 miljoen pond bij op aan langetermijnbonussen en je komt op een totaal van 9,7 miljoen pond, ofwel 11,4 miljoen euro.

Ook niet onaardig: de 64-jarige Van Beurden krijgt dit jaar nog een vertrekpremie ter waarde van een jaarsalaris: nogmaals 1,6 miljoen euro.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Topjaar

Dat Van Beurden zoveel geld aan bonussen kreeg, heeft onder meer te maken met de resultaten van het bedrijf. En het was financieel een topjaar voor Shell.

De hoge olie- en gasprijzen bezorgden het bedrijf namelijk een recordwinst. In 2022 bleef er onder de streep maar liefst 36 miljard euro over. Nooit eerder in de 115-jarige geschiedenis van het bedrijf werd er zo veel geld verdiend.

Boekhouden

Een woordvoerder van Shell laat weten dat de 100 miljoen euro wat Shell betreft een wat vertekend beeld geeft. In Van Beurdens eerste jaar als ceo moest hij verhuizen van het VK naar Nederland, waardoor hij een fiks bedrag van 8 miljoen pond schuldig was aan de Britse belastingdienst. Dit bedrag heeft Shell betaald.

Daarnaast zorgde zijn forse salarisstijging in het jaar dat hij ceo werd ervoor dat zijn uiteindelijke pensioenaanspraak enorm groeide. Daardoor werd in dat ene jaar op papier zijn pensioenpot 10 miljoen euro groter, maar dit geld heeft Van Beurden niet cash ontvangen. Uiteindelijk maakt hij daar wel aanspraak op.

Lees meer over
ShellLink in bioZ link in bio