Staat wel klaar met geld

ECB blijft rente verhogen, ondanks onrust op financiële markten

Door RTL Z··Aangepast:
© AFPECB blijft rente verhogen, ondanks onrust op financiële markten
RTL

De Europese Centrale Bank verhoogt de rentetarieven opnieuw met 0,5 procentpunt. De financiële markten kijken met argusogen naar het ECB-besluit, omdat de afgelopen week de onrust onder beleggers enorm is toegenomen.

Voor het lenen van geld bij de ECB betalen banken vanaf 22 maart 3,5 procent of 3,75 procent. Het stallen van overtollige tegoeden levert banken vanaf volgende week 3 procent op.

Inflatie beteugelen

De ECB verhoogt de rente verder om de inflatie te lijf te gaan. Die blijft volgens de ECB namelijk 'te lang te hoog'. Het doel van de centrale bank is een inflatie van 2 procent, daar zitten we op dit moment mijlenver vanaf. 

Door de rente te verhogen wordt geld lenen duurder, wat ervoor moet zorgen dat bedrijven en burgers minder geld gaan uitgeven. Daardoor neemt de vraag naar spullen en diensten af, ontstaat er minder schaarste en dalen - in theorie - de prijzen.

Keerzijde

Sinds halverwege vorig jaar is de ECB de rente in recordtempo aan het verhogen, maar de keerzijde van dat beleid werd de afgelopen weken duidelijk. Zo viel in de VS, waar de centrale bank de rente ook flink opschroeft, de Silicon Valley Bank om. Die bank raakte in de problemen omdat het een forse afschrijving moest doen op een portefeuille aan staatsobligaties. Een stijgende rente zorgt er namelijk voor dat die schuldpapieren minder waard worden. Die afschrijving was SVB te veel.

Wat gaan wij merken van de bankencrisis in de VS?
Lees ook

Wat gaan wij merken van de bankencrisis in de VS?

De onrust die dat veroorzaakte sloeg ook over naar Europa, waar de Zwitserse bankreus Credit Suisse van de ene op de andere dag aan het wankelen werd gebracht. Aandeelhouders verloren het vertrouwen en de koers tuimelde gisteren met 25 procent. Ook Nederlandse banken als ABN en ING zagen de beurskoers flink zakken.

Niet blind

Overigens negeert de ECB de onrust niet volledig. "De Raad van Bestuur volgt de huidige spanningen op de markt van nabij en staat klaar om zo nodig te reageren om de prijsstabiliteit en de financiële stabiliteit in het eurogebied te handhaven", schrijft de centrale bank. Verder hoopt de ECB de markten gerust te stellen door te laten weten dat het de middelen heeft om banken te ondersteunen met extra geld, als dat nodig zou zijn.

Het besluit van de ECB komt niet als een verrasing voor kenners. Volgens ECB-watcher Carsten Brzeski van ING kan de centrale bank niet veel anders. "Centrale banken zijn er met name om voor prijsstabiliteit te zorgen." De inflatie beteugelen dus. Hij voorspelde eerder vandaag al dat de ECB de rente verder blijft verhogen, en tegelijkertijd aankondigt dat het klaar staat met extra liquiditeit 'om banken een beetje te ondersteunen'.

Verder hamert hij erop dat er vooral ook een taak ligt voor toezichthouders en beleidsmakers om de de markten tot rust te manen. "Centrale banken zullen het niet alleen redden deze keer, want we hebben een groot inflatieprobleem." Daar moet de ECB zich dus vooral op richten.