Grote verschillen

Dit ben je ongeveer kwijt om je huis te isoleren

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse hoogte / Peter HilzDit ben je ongeveer kwijt om je huis te isoleren
RTL

Wie zijn of haar huis wil isoleren, moet daarvoor in de buidel tasten. Per woning kost het gemiddeld een kleine 19.000 euro om dak, vloer, gevel, deuren en glas te isoleren. Alleen al het fatsoenlijk isoleren van Nederlandse huizen die voor 1992 zijn gebouwd zal 88 miljard euro kosten, blijkt uit onderzoek.

Op 1 januari 2020 had 56 procent van de huizen een energielabel van C of lager en door deze relatief slechte isolatie heb je te maken met een hoog energieverbruik en hoge energierekening. Dat is te verhelpen door de boel beter te isoleren en het huis klaar te maken om van het gas af te gaan.

Volgens onderzoeksinstelling TNO en het Centraal Planbureau (CPB), dat voor de overheid economische analyses uitvoert, kost het isoleren van een huis met een bouwjaar van vóór 1992 gemiddeld 19.000 euro per woning. Huizen die na dat jaar zijn gebouwd, zijn al redelijk goed geïsoleerd en daarom niet in het onderzoek meegenomen.

Kamer wil huurders zelf recht geven plan te maken voor isolatie woning
Lees ook

Kamer wil huurders zelf recht geven plan te maken voor isolatie woning

Eigenaren van een huis van voor 1992 die willen besparen op hun energierekening zullen dus aan de bak moeten. Wat ze exact kwijt zijn, hangt vanzelfsprekend af van het soort woning en de staat ervan.

Daarnaast speelt mee hoe je de investering gaat betalen. Doe je dat met je eigen spaargeld of leen je bij. De onderzoekers hebben gerekend met een hypotheek met een looptijd van 25 jaar tegen een rente van 4 procent. 

Wat ook nog uitmaakt is hoeveel subsidie er aangevraagd kan worden om de woning te verduurzamen. Maar dat hebben de onderzoekers niet meegenomen in de berekening.

Wat voor soort woning?

Het belangrijkste verschil in investering zit hem in wat voor soort woning je hebt. TNO en CPB hebben de volgende categorieën op een rij gezet. 

  • Wie in een twee-onder-een-kap woont, betaalt bijna 22.000 euro en uitschieters betalen zelfs 40.000 euro.
  • Woon je in een appartement dan ben je voor ruim 11.000 euro klaar.
  • Heb je een hoekwoning dan ben je zo'n 17.000 euro kwijt.
  • Een tussenwoning kost 16.500 euro om te isoleren. 
  • Huiseigenaren met een vrijstaand huis betalen het meest: bijna 33.000 euro en dat bedrag kan in het slechtste geval oplopen naar ruim 70.000 euro.

Kost wat, maar dan heb je ook wat. Het isoleren van je woning zorgt voor een lagere energierekening. Na isolatie besparen bewoners gemiddeld 25 procent op hun gasverbruik, wat neerkomt op zo'n 300 kuub gas per jaar. Als we uitgaan van de huidige gemiddelde gasprijs van 1,50 euro per kuub is dat een besparing van 450 euro per jaar. 

Alle huishoudens samen verbruiken 1,7 miljard kuub gas per jaar minder. Als alle huizen zijn geïsoleerd, scheelt dat dus 1,2 miljard euro per jaar. 

Hoe die besparing in verhouding staat tot de investering, is dan de logische vervolgvraag. Bij 62 procent van de huishoudens loont het, concluderen de onderzoekers. Daar is de besparing door een lagere energierekening over een langere termijn gezien hoger dan het bedrag dat in de isolatie is geïnvesteerd. 

Toch is er ook nog een groep van 10 procent die de investering er niet uithaalt, aldus de onderzoekers. Omdat er niet is gerekend met eventuele subsidies, is het goed mogelijk dat deze groep kleiner is. 

Hoe groter het huis, hoe lastiger

Voor drie groepen is het terugverdienen van de investering het moeilijkst. Dit zijn huishoudens met een huis groter dan 150 vierkante meter, alleenstaanden en huiseigenaren met een inkomen minder dan 40.000 euro bruto per paar. Voor mensen met een laag inkomen en een eigen woning is de gemiddelde investering van 19.000 euro moeilijker op te brengen dan voor iemand met een hoger inkomen. 

Opvallend is dat rijke huishoudens (meer dan 120.000 euro per jaar) vaak in een slecht geïsoleerd huis wonen. Ongeveer de helft van de mensen met een laag inkomen (tot 120 procent van het sociaalminimum) woont in een goed geïsoleerd huis. 

Totale kosten: 88 miljard

Er zijn in totaal 8 miljoen woningen in Nederland. Ongeveer 2,6 miljoen huizen zijn na 1992 gebouwd en worden in dit onderzoek buiten beschouwing gelaten, omdat deze redelijk goed geïsoleerd zijn bij de bouw.

Het gaat dus in totaal om 5,4 miljoen woningen van ruim 30 jaar of ouder. De totale investeringskosten bedragen zo'n 88 miljard euro (exclusief btw) om te voldoen aan de huidige isolatiestandaard en dan zijn deze woningen geschikt om van het gas af te gaan.

Subsidies brengen verlichting

Huiseigenaren van een koopwoning nemen 60 miljard euro voor hun rekening, particuliere verhuurders betalen 9 miljard euro en woningcorporaties betalen zo'n 18 miljard euro om hun huurhuizen goed te isoleren. De huiseigenaren en particuliere verhuurders kunnen nog een deel (zo'n 21 miljard euro) van hun investeringen terugkrijgen via energiesubsidies van de overheid.

Woningcorporaties zullen de kosten zélf moeten dragen en mogen deze isolatiemaatregelen niet via een huurverhoging doorberekenen aan zittende huurders. De groep sociale huurders profiteert dus volop. Ze krijgen een beter geïsoleerd huis met meer wooncomfort, betalen een lagere energierekening en draaien niet op voor de isolatiemaatregelen.