Zonnepanelen

Klanten Vandebron gaan betalen voor terugleveren zonnestroom

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Nationale Beeldbank / Ruud MorijnKlanten Vandebron gaan betalen voor terugleveren zonnestroom
RTL

Mensen met zonnepanelen op hun dak met een contract bij Vandebron gaan betalen voor de stroom die ze terugleveren aan het net. Dat kost klanten met zonnepanelen 10 tot 20 euro per maand. 

Hoe hoog het bedrag is, hangt af van de hoeveelheid stroom die een klant teruglevert aan het net. Hoe meer stroom er terug wordt geleverd aan het net, hoe hoger het tarief dat een klant maandelijks moet betalen.

Het bedrag dat een klant verdient dankzij de opgewekte stroom, via de zogeheten salderingsregeling of terugleververgoeding, wordt dus lager door de heffing. 

Onderaan de streep

Het dochterbedrijf van energiereus Essent benadrukt dat zonnepanelen nog steeds een goede investering zijn, omdat je onderaan de streep nog steeds geld overhoudt. De terugverdientijd voor je investering wordt er wel langer door. 

Oproep aan bezitters zonnepanelen: gebruik energie zoveel mogelijk zelf
Lees ook

Oproep aan bezitters zonnepanelen: gebruik energie zoveel mogelijk zelf

De stap is volgens Vandebron nodig om de alsmaar stijgende kosten vanwege het terugleveren van stroom te dekken. Aangejaagd door subsidies hebben steeds meer huishoudens zonnepanelen op hun dak. De stroom die zij niet gebruiken wordt teruggeven aan het net. 

Rekening van netbeheerders

Dat gaat gepaard met zogeheten onbalans- en profileringskosten. Omdat het lastig is om te voorspellen hoeveel zonne-energie er wordt opgewekt, is er af en toe sprake van onbalans.

Die treedt op als er meer zonne-energie wordt opgewekt dan verwacht door huishoudens, waardoor de prijs daalt. Of als er minder wordt opgewekt dan geschat, waardoor de prijzen stijgen. Hiervoor krijgen energiebedrijven de rekening van netbeheerders. 

Profileringskosten worden veroorzaakt als er meer stroom wordt verbruikt op momenten dat energie duur is om in te kopen. Of als er meer wordt opgewekt als de marktprijs laag is. Op dit soort momenten betaal je als klant minder dan wat een energiebedrijf kwijt is aan de inkoop. 

Opmars zonnepanelen

Deze kosten voor energieleveranciers zijn fors gestegen in de afgelopen jaren, vanwege de opmars van zonnepanelen op de daken. Energieleveranciers rekenen deze kosten door aan hun klanten, met of zonder zonnepanelen. Niet eerlijk, oordeelt Vandebron nu. 

Het bedrijf heeft bovengemiddeld veel klanten met zonnepanelen: 40 procent. Het landelijke gemiddelde ligt iets onder de 30 procent. Bij Vandebron zijn de kosten voor het terugleveren dus ook hoger dan bij andere energieleveranciers, en daarmee dus ook voor de Vandebron-klanten zonder panelen. Die zouden wel eens geneigd zijn om te vertrekken, analyseert de Volkskrant

Eerste schaap over de dam?

De nieuwe heffing zou best gevolgd kunnen worden door andere leveranciers, meldt de krant. Energiebedrijven die dit niet doen, lopen het risico dat ze klanten die geen panelen hebben kwijtraken, aan bijvoorbeeld Vandebron. 

De heffing geldt sinds vandaag voor nieuwe klanten, bestaande klanten met een variabel contract gaan de terugleverkosten vanaf 1 oktober betalen. Voor klanten met een vast contract verandert er niets zolang dat contract loopt.

Het bedrijf heeft nog tips voor haar klanten om de terugleverkosten zo laag mogelijk te houden. Zoals het aanzetten van de energievretende apparaten als de vaatwasser, droger en wasmachine als de zon schijnt. Extra tip: doe dit met behulp van de timerfunctie. Een ander slimmigheidje is om de elektrische auto aan de lader te hangen als de zon schijnt. 

Lees meer over
VandebronZonne-energieEnergieGroene energieZonnepaneel