Personeelstekort

Actieplan Schiphol te laat: 'Niet voor de zomer op orde'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPActieplan Schiphol te laat: 'Niet voor de zomer op orde'
RTL

De druk op Schiphol om weer goed te gaan draaien, is groot. Gisteren presenteerde de luchthaven een actieplan om de zomerdrukte in goede banen te leiden, maar het is zeer de vraag of dat op tijd is. "Er is een enorm gat. Schiphol moet daar realistisch in zijn."

Eindeloze rijen, geannuleerde vluchten, onveilige situaties: de problemen op Schiphol zijn groot, en dan moet de zomervakantie nog losbarsten.  

Topman Dick Benschop presenteerde gisteren een plan om alles in goede banen te leiden, waaronder het werven van meer medewerkers en het optimaliseren van de doorstroming van passagiers.

Actieplan Schiphol tegen chaos, KLM zet rem op ticketverkoop
Lees ook

Actieplan Schiphol tegen chaos, KLM zet rem op ticketverkoop

'Alleen al 500 vacatures in beveiliging'

Het zal de problemen voor de zomer niet oplossen, verwacht vakbond CNV, omdat de arbeidsmarkt nu zo krap is. "Het duurt weken of maanden voordat je dat aangepakt hebt", zegt Erik Maas van CNV Vakmensen.

"Het tekort aan mensen wordt geschat op alleen al 500 vacatures in de particuliere beveiliging, dat is een enorm gat. Daar moet Schiphol realistisch in zijn: dat heb je niet op orde voor juli, augustus." 

Veel negatieve verhalen

Leon Vincken, directeur van branchevereniging van beveiligers VBe, is ook weinig positief. "Ik zie het somber in voor Schiphol. Op elk front van de arbeidsmarkt zijn tekorten, dus ook in bij beveiligingsbedrijven. Dat vul je niet 1-2-3 op. En de vakbonden helpen niet mee: omdat zij in actiestand staan, verspreiden ze veel negatieve verhalen over het vak van beveiliger."

Vincken denkt dat de portemonnee stevig getrokken moet worden om op korte termijn personeel aan te trekken. "Veel mensen zijn in coronatijd hun werk kwijtgeraakt, omdat de flexibele schil werd afgebouwd. Zij konden niet doorbetaald worden, dus zijn zij wat anders gaan doen. Ik zie nog niet echt een tendens dat die terugkomen, terwijl iedereen na twee jaar coronatijd wél weer op vakantie wil. Dat kan dus niet."

Huidig personeel vertrekt

Tegelijkertijd speelt er een ander risico: dat bestaand personeel ervoor kiest om iets anders te gaan doen. "Beveiligers zijn aan het afwegen", zegt Maas. 'Deze werk-privébalans is voor mij niet meer werkbaar', hoort hij van Schiphol-personeel.

"Het is mooi dat er een actieplan is gepresenteerd, maar de druk is nog elke dag heel erg groot. Zij kunnen ook ergens gaan werken waar het rustiger is."

Volgende week wordt er verder onderhandeld over een sociaal plan voor het personeel op Schiphol.

Lees meer over
SchipholArbeidsmarkt