Duitsland, België en het VK

Niet alleen chaos op Schiphol, maar ook op luchthavens buurlanden

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Alamy Limited / Dominic McGrathNiet alleen chaos op Schiphol, maar ook op luchthavens buurlanden
RTL

Opnieuw lange rijen op Schiphol vandaag. Schrale troost voor hen die lang moesten wachten op hun vlucht: het is op veel plekken in Europa niet veel anders. Ook op vliegvelden in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België gaat het mis.

Op de vliegvelden van Berlijn, Keulen, Düsseldorf, Hamburg en Frankfurt wordt dit weekend flinke drukte verwacht, meldt de Duitse reissite Reisetopia. Net als op Schiphol is er te weinig personeel om alle reizigers op tijd door de securitychecks te loodsen, aldus nieuwssite RND

Ook chaos in het Verenigd Koninkrijk

Aan de overkant van Het Kanaal is de situatie niet veel beter. Niet alleen op Londen Heathrow gefrustreerde passagiers vanwege de lange rijen, maar ook op de vliegvelden van bijvoorbeeld Manchester en Leeds ging het in de afgelopen weken flink mis. 

En gisteren nog kondigde het vliegveld van Dublin aan dat het extra maatregelen neemt om iets te doen aan de lange wachttijden, aldus de BBC. Een boze journalist van deze omroep noemde het vliegveld van Birmingham 'de hel', meldt tabloid The Mirror.

Op deze dagen verwacht Schiphol nog topdrukte deze zomer
Lees ook

Op deze dagen verwacht Schiphol nog topdrukte deze zomer

En in België hadden reizigers gisteren last van een staking van het personeel van bagageafhandelaar Aviapartner, meldt De Standaard. Sommige vluchten vanaf vliegveld Zaventem, bij Brussel, vertrokken hierdoor met zo'n twee uur vertraging. 

Sneller herstel dan gedacht

De vertragingen laten zien dat de luchtvaart weer is opgeveerd na de coronacrisis. En veel sneller dan de sector zelf dacht. De gedachte dat er minder gevlogen zou worden na de pandemie is een utopie gebleken. We zitten nog niet op het niveau van voor corona, maar het gaat wel hard die kant op.

"De vooruitzichten waren een jaar geleden nog zeer slecht voor de Europese luchtvaart", vertelt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt van de Tilburg University. "We dachten dat bijna de helft, 43 procent, van de werkgelegenheid zou verdwijnen. Maar zo is het niet gelopen."

Lees meer over
SchipholAir France KLMLuchtvaart