Hoge olieprijs

Duizelingwekkende winst voor Shell: 18 miljard dollar

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Associated Press / Marta LavandierDuizelingwekkende winst voor Shell: 18 miljard dollar
RTL

Olie- en gasmaatschappij Shell profiteert enorm van de hoge energie- en brandstofprijzen. Het bedrijf boekte in de afgelopen drie maanden een winst van maar liefst 18 miljard dollar, omgerekend 17,6 miljard euro.

In het eerste kwartaal van dit jaar was de nettowinst nog 'slechts' 7,1 miljard dollar. Ten opzichte van deze periode steeg de winst met 154 procent. De omzet van het Britse bedrijf kwam uit op 100 miljard dollar, meldt het bedrijf

Shell dankt de hoge winst aan de hoge energieprijzen, die hard zijn gestegen doordat fabrieken weer volop zijn gaan draaien en automobilisten meer de weg op zijn gegaan na het opheffen van coronamaatregelen. Daarbovenop kwamen vervolgens nog eens de oorlog in Oekraïne en sancties tegen Rusland. 

Meevaller dankzij hoge brandstofprijzen

Het bedrijf verwacht dat de olieprijs op de middel- en lange termijn nog wel even hoog blijft, vanwege de grote vraag naar energie en de krapte op de markt. Hierdoor kan Shell ook een voorziening van 4,3 miljard dollar terugdraaien die het eerder had genomen. 

Verder had de energiereus nog een meevaller dankzij de hoge brandstofprijzen. Die zorgen er namelijk voor dat de olievoorraden van het bedrijf op papier meer waard worden. En dat stuwt de winst flink op.

Voorlopig geen extra belasting op hoge winsten energiebedrijven
Lees ook

Voorlopig geen extra belasting op hoge winsten energiebedrijven

De hoge winst wordt door het bedrijf onder meer gebruikt om de aandeelhouders te belonen. In het derde kwartaal gaat Shell voor 6 miljard dollar aan eigen aandelen in kopen. Door eigen aandelen in te kopen drijft een bedrijf de eigen beurskoers op en daar profiteren beleggers van.

Afgaand op de beurskoers heeft Shell overigens nog niet 1-op-1 geprofiteerd van de hoge olieprijs, vertelt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. De beurskoers staat namelijk 9 procent lager dan die voor corona stond.  

Het nieuwe aandeleninkoopprogramma komt bovenop de 8,5 miljard dollar aan eigen aandelen die in de eerste helft van dit jaar al werden ingekocht door Shell.

Geen extra belasting

Pech voor wie geen aandelen in Shell heeft, maar wel een auto en een huis om te verwarmen. De hoge gas- en brandstofprijzen zijn een zegen voor Shell en andere oliemaatschappijen, terwijl consumenten in financiële nood komen vanwege de hoge energieprijzen. 

In het Verenigd Koninkrijk heeft de overheid daarom een extra belasting ingesteld op de hoge winsten van energiebedrijven. Daar gaat de winstbelasting omhoog van 40 naar 65 procent. Maar in Nederland zal er voorlopig niet zo'n zogeheten 'windfall tax' komen, meldde het kabinet onlangs

Goede en slechte tijden

Dat is maar goed ook, volgens Schoenmaker. "Een bijzonder onzalig idee", noemt hij het. "Je hebt natuurlijk goede en slechte tijden, daar ben je ook ondernemer voor."

Ja, het bedrijf profiteert van de hoge olieprijs, maar komt ook in de problemen als de olieprijs laag is, betoogt Schoenmaker. "En ga je ze dan ook helpen, ga je dan subsidie geven aan Shell?" En, voegt hij toe: hoe meer winst het bedrijf maakt, hoe meer belasting het ook moet betalen.

Lees meer over
ShellOlieprijsGaswinning