Energierekening nóg hoger

Inflatie 12 procent in augustus, hoogste ooit gemeten door het CBS

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Owen O’BrienInflatie 12 procent in augustus, hoogste ooit gemeten door het CBS
RTL

De inflatie in Nederland is in augustus opgelopen tot 12 procent, van 10,3 procent een maand eerder. Vooral de hogere energierekening zorgde ervoor dat het leven nog weer duurder werd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de eigen rekenmethode.

In die methode van het CBS worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing. Volgens die berekening was de inflatie vorige maand 13,6 procent.

Pasta veel duurder

Energie was in augustus 151 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juli was dit 108 procent. Duizelingwekkende stijgingspercentages, maar daarbij moet wel worden aangetekend dat het CBS bij het berekenen ervanuit gaat dat consumenten een nieuw energiecontract afsluiten. En dat geldt natuurlijk lang niet voor iedereen. 

Verder werd ook kleding en voeding duurder. In het bijzonder licht het CBS pastaproducten eruit waar flink meer voor betaald moet worden. Motorbrandstoffen stegen op jaarbasis minder hard dan een maand eerder. Dat drukte de inflatie nog enigszins.

Mazzelbelasting, burgers compenseren: zo pakken andere landen de hoge inflatie aan
Lees ook

Mazzelbelasting, burgers compenseren: zo pakken andere landen de hoge inflatie aan

De almaar oplopende inflatie vergroot de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente nog sterker te verhogen. De ECB komt donderdag met een nieuw rentebesluit. Mogelijk gaat de centrale bank de rente dan verhogen met 0,75 procentpunt.

In juli werd de rente met 0,5 procentpunt verhoogd. Verschillende beleidsmakers van de centrale bank, onder wie president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en Joachim Nagel van de Bundesbank, hebben gepleit voor een sterkere renteverhoging tegen de hoge inflatie.

Angst voor economische dip

Steeds meer economen vrezen dat de economie van de eurozone in een recessie kan belanden door renteverhogingen en de hoge inflatie omdat de koopkracht van huishoudens zwaar onder druk wordt gezet en mensen meer de hand op de knip gaan houden. Ook moeten sommige bedrijven vanwege de hoge energiekosten de productie stilleggen.