Verdubbeling

Tarieven grootste energiebedrijven vanaf oktober fors omhoog

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Tobias KleuverTarieven grootste energiebedrijven vanaf oktober fors omhoog
RTL

Bij de grote energiebedrijven van ons land ga je vanaf oktober fors meer betalen voor energie. Bij Essent wordt stroom bijvoorbeeld 50 procent duurder, bij Eneco verdubbelt de gasprijs. Ook bij Vattenfall is de consument duurder uit met ingang van volgende maand.

Het huidige stroomtarief bedraagt bij Essent 0,29 euro per kilowattuur. Vanaf volgende maand wordt dit 0,44 euro per kilowattuur, laat Essent aan zijn afnemers weten. Dat is nog ruim onder de 70 cent per kilowattuur, het bedrag dat waarschijnlijk zal gelden als prijsplafond vanaf 1 januari.

De verhoging zal dus niet alleen de komende maanden uit eigen zak betaald moeten worden, maar ook als het prijsplafond van kracht is geworden. 

Hoe het prijsplafond werkt, legt Pepijn Crone uit in onderstaande video:

Het tarief voor gas gaat bij Essent van 1,51 euro per kubieke meter naar 1,99 euro. Dat hogere tarief hoeven klanten waarschijnlijk maar een maand te betalen. Vanaf november wordt het termijnbedrag verlaagd, vooruitlopend op het invoeren van het prijsplafond op 1 januari. 

Vanaf 1 januari neemt de overheid de hele verhoging voor haar rekening. Het prijsplafond komt waarschijnlijk op 1,50 euro per kubieke meter gas te liggen: dat is zelfs onder het huidige tarief. 

Inclusief belastingen

"De energieprijzen stijgen nog steeds erg snel. Helaas gaan je variabele leveringstarieven daardoor per 1 oktober 2022 omhoog", staat in een mail aan klanten. De nieuwe tarieven zijn inclusief 'energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en 9 procent btw'. 

Prijsplafond energie helpt niet iedereen: deze groepen lijken vergeten
Lees ook

Prijsplafond energie helpt niet iedereen: deze groepen lijken vergeten

Volgens Essent hebben ruim 1 miljoen klanten een variabel energiecontract. De impact van de tariefwijziging op de uiteindelijke energierekening verschilt volgens het bedrijf per klant. Dit is afhankelijk van de samenstelling van het gezin, het type woning, de genomen energiebesparings- en verduurzamingsmaatregelingen, en het daadwerkelijke energieverbruik.

Verdubbeling gasprijs bij Eneco

Bij Eneco zijn de prijsverhogingen helemaal fors. Het bedrijf wijzigt één keer in de drie maanden de tarieven voor de variabele contracten. Wanneer klanten deze tariefswijziging te horen krijgen, hangt dus af van wanneer hun variabele contract is ingegaan. Iedere maand is dat dus een derde van alle klanten met een variabel tarief. 

Voor de groep klanten die per 1 oktober aan de beurt zijn, gaan de tarieven flink omhoog. Waar zij in juli 1,69 betaalden voor een kuub gas, verdubbelt het tarief in oktober tot 3,39 euro. 

De prijs voor een kilowattuur stroom stijgt van 0,35 euro in juli naar een tarief van 0,84 euro per oktober. Van die verhoging neemt de overheid met de invoering van het prijsplafond dus 14 cent voor haar rekening. 

Gasprijs Vattenfall: meer dan 2 euro 

Energiereus Vattenfall verhoogt de tarieven ook per 1 oktober. Het bedrijf heeft haar klanten eerder deze maand al op de hoogte gesteld, laat een woordvoerder weten. De meeste klanten gaan voor gas 2,02 per kubieke meter betalen. Elektriciteit gaat 44 cent kosten, dat is exclusief de loyaliteitskorting die het bedrijf haar klanten geeft. 

Samen staan de grote bedrijven voor 80 procent van de energiemarkt.

Greenchoice fors omhoog

Ook bij Greenchoice, voor 30 procent in handen van Eneco, gaan de electriciteitsprijzen door de prijsplafondgrens heen. Vanaf 1 oktober kost een kilowattuur stroom 0,89 euro, meer dan het dubbele van het huidige tarief van 0,42 euro.

En de gasprijzen gaan ook fors omhoog, van 1,84 euro naar 3,44 per kubieke meter. De verhoging geldt niet voor alle 600.000 klanten, benadrukt een woordvoerder. Ongeveer de helft van hen heeft nog een vast contract. En van de klanten met een variabel contract, is er ook nog een groep die pas op 1 januari nieuwe tarieven krijgt. 

Lees meer over
EnecoLink in bio