Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (3) poept niet op de wc'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Mijn dochter (3) poept niet op de wc'
RTL

Viola staat voor een raadsel. De zindelijkheidstraining van haar driejarige dochter ging helemaal prima, op één ding na: ze wil niet op het toilet de grote boodschap doen. Hoe gaat dit toch lukken?

Ze heeft het geprobeerd met beloningen, smeken en boos worden, maar niets helpt, zegt Viola: "Emma is al enige tijd overdag zindelijk. Eigenlijk ging dat prima en zonder noemenswaardige problemen. Eerst oefenen met het potje, daarna op de wc. Haar onderbroekjes blijven meestal droog. Maar: ze vertikt het om op de wc te poepen, ze wil het zelfs niet in een potje. Ze houdt het op tot ze buikpijn krijgt en vraagt dan om een luier om in te poepen. Wat kunnen we hieraan doen?"

De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje laat continu zijn geslachtsdeel zien'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje laat continu zijn geslachtsdeel zien'

Als een kind niet op de wc wil poepen, kunnen daar verschillende oorzaken van zijn, zegt orthopedagoog Loes Waanders: "Sommige kinderen zijn bang om in de wc te vallen. Of ze hebben een negatieve associatie met poepen zelf, doordat ze bijvoorbeeld een keer diarree of harde, pijnlijke ontlasting hebben gehad. Net als bij eten kun je ook poepen niet 'afdwingen' als ouder. Hoe meer druk erop komt te liggen, hoe meer frustratie en weerstand er bij je kind kan ontstaan. Probeer het daarom gezellig en positief te houden. Benoem dus vooral wat al wél goed gaat en niet dat je teleurgesteld bent."

'Kijk goed naar je kind en volg haar tempo.'

Waanders raadt aan om het even twee á drie weken los te laten: "Laat je dochter gewoon in haar luier poepen. Geef een compliment dat ze dit zo goed zelf aangeeft. Want ook dit is al een stap: ze signaleert dat ze moet, benoemt het én kan het ophouden tot jij de luier aangeeft. Na die rustweken kun je geleidelijk proberen het luiergebruik af te bouwen, bijvoorbeeld door de luier in het potje leggen. Gaat dat een aantal dagen goed, dan haal je de luier eruit."

Ook is het slim om je kind bij dit proces te betrekken door samen een aparte plek te bedenken waar ze zelf rustig kan zitten en hulp kan roepen als ze klaar is. Waanders: "Het doel is om een ontspannen moment te creëren. Kijk daarin goed naar je kind en volg haar tempo: ontstaat er weerstand, dan is het blijkbaar nog een te lastige stap. Heb je het gevoel dat je kind er echt last van heeft of het probleem zich uitbreidt naar bijvoorbeeld gedrag- of eetproblemen, zoek dan contact met een professional. Er zijn bijvoorbeeld speciale poeppoli’s met specifieke expertise op dit gebied."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoeding