De opvoedkwestie

'Het beste vriendinnetje van mijn dochter blijft zitten'

Door  Anne Broekman··Aangepast:
© iStock'Het beste vriendinnetje van mijn dochter blijft zitten'
RTL

Het beste vriendinnetje van Ryanne’s zevenjarige dochter blijft zitten dit schooljaar. Ze zitten volgend jaar dus niet meer in dezelfde klas, en nu is Ryanne’s dochter ontroostbaar. Kan ze haar helpen?

Het was al vanaf de kleuterklas dikke mik tussen de twee meisjes, maar nu gaan hun schoolwegen zich scheiden: "Eline is onafscheidelijk van haar vriendinnetje. In de pauzes spelen ze samen, ze spreken vaak af en in de klas zitten ze naast elkaar. Alleen: nu blijft dat vriendinnetje dit jaar zitten."

"Mijn dochter moest hard huilen toen ze dit hoorde, en zegt nu al dat ze na de vakantie niet meer naar school wil. Ik vind het zielig dat ze zo verdrietig is, bovendien heb ik er geen zin in dat dit haar vakantie verpest. Hoe help ik haar hiermee?"

'Moet ik het irritante vriendje van mijn zoontje meenemen op vakantie?'
Lees ook

'Moet ik het irritante vriendje van mijn zoontje meenemen op vakantie?'

Eigenlijk mag je als ouder blij zijn dat zoiets gebeurt, stelt Dave Niks van De Familiepsycholoog: "Kinderen moeten leren omgaan met teleurstellingen. Het is ook niet handig om je aan één iemand vast te klampen, daar red je het niet mee. Dit is dus een leermoment. Maak deze kwestie als ouder niet te groot. Kinderen zijn namelijk flexibel en snel afgeleid."

Het gesprek aangaan is de eerste stap, zegt Niks: "Doe dat op een moment waarop je kind ontspannen is. Probeer erachter te komen of het jouw kind erom gaat dat ze écht haar vriendin gaat missen, of dat ze het volgend jaar zonder haar moet doen en dat ze dát vooral spannend vindt. Dit vriendinnetje was blijkbaar haar ankerpunt, kijk samen waar ze volgend schooljaar haar zekerheid vandaan kan halen. Kijk samen waar het verdriet precies zit, dan kom je ook dichter bij de oplossing."

'Probeer je kind te helpen relativeren. Ze is niet 24/7 verdrietig om haar vriendinnetje.'

Het is goed om te kijken naar wat je kind nodig heeft om zich beter te voelen in de klas, zegt psycholoog Niks. "Dat kan bijvoorbeeld zijn dat ze haar knuffelbeest meeneemt in haar tas, of iets anders wat veiligheid en vertrouwen geeft. Probeer je kind ook te helpen relativeren, want het is natuurlijk niet zo dat ze 24/7 verdrietig is om haar vriendinnetje."

"Benadruk dat zij nog gewoon samen kunnen afspreken na school. Roept je dochter bozig dat ze nu niet meer naar school wil, reageer dan rustig. Zeg dat je hoort wat ze zegt, maar dat dit simpelweg geen optie is. Negeer het verder, want ook hier geldt: alles wat je aandacht geeft groeit."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinSchoolkind